Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Δημιουργείται το πρώτο μουσείο χελωνών

Το πρώτο στο είδος του ανά την Κύπρο Μουσείο Χελωνών είναι έτοιμο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στην κοινότητα Ίνιας, στον Ακάμα. Και αυτό, αφού όπως δήλωσε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Ίνιας, Γιάγκος Τσίβικος, το απαιτούμενο κονδύλι των 400 χιλιάδων ευρώ για τη δημιουργία του έχει πλέον βρεθεί και είναι πια θέμα εβδομάδων η προώθηση των εργασιών εφοδιασμού του με το εκθεσιακό υλικό, αφού το κατασκευαστικό σκέλος έχει εδώ και καιρό αποπερατωθεί.

Ο κ. Τσίβικος είπε ότι σε πρόσφατες επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες της Δημοκρατίας, έχει οριστικοποιηθεί ότι το κοστολογηθέν για 397 χιλιάδες ευρώ μουσείο, θα χρηματοδοτηθεί οριστικά από ευρωπαικά κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και πλέον όλα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Το Μουσείο Χελωνών θα δημιουργηθεί σε χώρο που ήδη έχει ετοιμασθεί στην αναπλασθείσα κεντρική πλατεία της Ίνιας που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίβικος, οι χώροι είναι έτοιμοι και απομένει η χρηματοδότηση του έργου για την αγορά του ειδικού εξοπλισμού και την εσωτερική διαρρύθμιση του μουσείου.

«Αφού για δεκαετίες οι χελώνες της Λάρας ήταν η βασική αιτία για την καθήλωση της κοινότητας σε καθεστώς μη ανάπτυξης, αποφασίσθηκε τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί η περιοχή την ύπαρξή τους και τη φήμη τους για μια εναλλακτική αξιοποίησή τους προς όφελος των ανθρώπων της περιοχής», επεσήμανε. «Ήδη οι χώροι που θα μετατραπούν στο Μουσείο Χελωνών έχουν δημιουργηθεί, στο πλαίσιο της ανάπλασης του κεντρικού πλατειακού χώρου της κοινότητας που ολοκληρώθηκε και απομένει πλέον η εσωτερική διαρρύθμισή τους και η αγορά και τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού».

Το μουσείο, θα αποτελείται από δύο αίθουσες 150 τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες θα εκτίθενται στοιχεία και πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τις χελώνες και με τη διασύνδεσή τους με τη Λάρα και την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα. Παράλληλα όμως, επεσήμανε ο κοινοτάρχης Ίνιας, το Μουσείο Χελωνών θα λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο, με σεμινάρια, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικής και ενημερωτικής φύσης, που θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία, άλλα ιδρύματα και οργανωμένες ομάδες.

Το μοναδικό αυτό στην Κύπρο μουσείο, τονίζει, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και κρατικά τμήματα, προκειμένου να γίνεται μια επιστημονικά ορθή προβολή και εργασία, προς όφελος όλων.

www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου