Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Στόχος της η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Η Μαγδαληνή Πολυμενίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Ειδικεύεται στην μοριακή παθογένεση με στόχο της την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) και η μετωποκροταφική εκφύλιση.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001 και πήρε το διδακτορικό της στη μοριακή βιολογία και νευροεπιστήμη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης το 2006. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (2008-2013) και συγκεκριμένα προσχώρησε στην ομάδα του Don Cleveland, όπου χρησιμοποίησε προσεγγίσεις σε ολόκληρο το γονιδίωμα για να αποκρυπτογραφήσει τη λειτουργία πρωτεϊνών δέσμευσης RNA που σχετίζονται με ALS και FTD.

Η Ελληνίδα επιστήμονας βρίσκεται ανάμεσα στους 28 νέους ερευνητές που επέλεξε το 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) να τιμήσει και να στηρίξει το έργο τους. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε στο πρόγραμμα “EMBO Young Investigators”. Η επιλογή συνοδεύεται από βραβείο 15.000 ευρώ και πιθανή πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση στη συνέχεια, προκειμένου να ενισχυθεί το ερευνητικό έργο της. Οι 28 διακριθέντες από 11 χώρες έρχονται να προστεθούν σε ένα δίκτυο 47 σημερινών και άλλων 417 παρελθόντων ερευνητών «Young Investigators» με ηλικία έως 40 ετών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο υποσχόμενους Ευρωπαίους επιστήμονες στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών. Γι’ αυτό ο ΕΜΒΟ τους στηρίζει επί μία τριετία, προκειμένου να στήσουν το δικό τους ανεξάρτητο εργαστήριο.

Η Μαγδαληνή Πολυμενίδου εργάζεται επίσης ενεργά για την ισότητα των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο και είναι συντονίστρια της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Κέντρου Νευροεπιστημών της Ζυρίχης. Έχει έναν γιο, τον Lennart, ο οποίος γεννήθηκε στο Σαν Ντιέγκο τον Σεπτέμβριο του 2012.

www.ellines.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου