Ένα ιδιαίτερο εύρημα στο Δέλτα Φαλήρου…
Ερωτευμένοι στη ζωή μαζί και στο θάνατο 27 αιώνες τώρα! Αυτή τουλάχιστον (θα μας άρεσε να είναι) η ιστορία πίσω από τους τέσσερις σκελετούς που βρέθηκαν σε ανασκαφές του Φαληρικού Δέλτα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται πιθανόν για δύο ζευγάρια που πέθαναν στην Αρχαϊκή Εποχή (7ος – 6ος αιώνας π.Χ.) και όπως φαίνεται το κάθε ζευγάρι έφυγε από τη ζωή κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλο! Μάλιστα, πολύ κοντά στο ένα, σχεδόν πλάι του, βρέθηκε και ένα παιδί.
Όπως φαίνεται τα ζευγάρι κρατούσαν ενωμένα τα χέρια τους ενώ πέθαναν καθώς η νεκρική ακαμψία δεν επιτρέπει άλλες εικασίες. Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο των ανασκαφων για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη ανέφερε ότι εντόπισε τα ζευγάρια στα αρχαϊκά στρώματα της νεκρόπολης που ήταν «ένα κανονικό νεκροταφείο των αρχαϊκών χρόνων με εξέλιξη στα κλασικά, με πλήθος ταφών οι οποίες δεν είναι τόσο συχνές» λέει η ανασκαφέας. Θα ακολουθήσει εξέταση από ανθρωπολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες.
Το νέο εύρημα αποτελεί ένα ακόμη «ιδιαίτερο» εύρημα ανασκαφών στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου για και εντυπωσίασε ιδιαίτερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ταφές ήταν ακτέριστες, δεν υπάρχουν δηλαδή κινητά αντικείμενα που θα βοηθούσαν στη χρονολόγηση.
Ανάμεσα στις ταφές του νεκροταφείου υπάρχουν και ταφές δεσμωτών ή ατόμων που είχαν βίαιο θάνατο. Άλλο εύρημα είναι μια ταφή αλόγου, που αποδεικνύεται ως η καλύτερα διατηρημένη. «Στη νεκρόπολη του Φαλήρου έχουμε βρει τέσσερις ολόκληρες ταφές αλόγου, καθώς και τμήματα από άλλους σκελετούς, συνεπώς για την περιοχή δεν είναι κάτι σπάνιο» είπε η κ. Χρυσουλάκη. Σπάνιος είναι ο βαθμός διατήρησης του συγκεκριμένου σκελετού. Ακόμα και οι οπλές υπάρχουν. Ετσι, σε συνδυασμό και με άλλα ανάλογα ευρήματα κάποιος ζωοαρχαιολόγος ή κάποιο πανεπιστήμιο μπορεί να βρει μια εξαιρετική ευκαιρία για μελέτη.
Στο συγκεκριμένο τμήμα της έρευνας, έκτασης 840 τ.μ., αποκαλύφθηκαν 136 ταφές που χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια, από τις οποίες οι 74 ήταν ελεύθερες, οι 51 εγχυτρισμοί, οι 9 πυρές, η μία αλόγου, καθώς κι ένας κιβωτιόσχημος τάφος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τμήμα ομαδικής ταφής καθώς και ταφικά αγγεία, αρχαϊκά στην πλειονότητά τους.
linenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου