Αύξηση του στόχου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την εκδοτική δραστηριότητα του τρέχοντος έτους έως και κατά 6 δισ. βλέπουν οι αναλυτές, λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί τα δημόσια έσοδα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και κυρίως από τη «βουτιά» του τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπεται διεθνώς ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο με αύξηση των κρουσμάτων.
Ο χρόνος για την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα, ενώ σύμφωνα με πήγες της αγοράς το «άνοιγμα» μιας από τις φετινές εκδόσεις (10ετές, 15ετές, 7ετές) είναι το πιθανότερο σενάριο, με την Ελλάδα να βελτιώνει έτσι την καμπύλη αποδόσεων αλλά και να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τις αγορές. Προ πανδημίας ο στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν για άντληση 4-8 δισ. από τις αγορές φέτος, με την έλευση του κορωνοϊού να αυξάνει ελαφρώς το ανώτατο όριο στα 9,5 δισ., ενώ έχουν ήδη αντληθεί 7,5 δισ. από τις τρεις εκδόσεις στις οποίες προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι επόμενοι μήνες θα δημιουργήσουν περισσότερες ανάγκες χρηματοδότησης για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς η διάρκεια και ο αντίκτυπος της πανδημίας εξελίσσονται διαφορετικά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Οπως σημειώνει η Danske Bank, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές 6 δισ. επιπλέον έως το τέλος του έτους, ενώ, κατά τη Citigroup, ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει 3,5 δισ. επιπλέον, με νέα έκδοση ή επανέκδοση τίτλου (15ετές ή 20ετές) τον Σεπτέμβριο για την άντληση 2 δισ. και μια δεύτερη τον Νοέμβριο (έκδοση ή επανέκδοση 10ετούς) ύψους 1,5 δισ.
Οπως σημειώνει η Barclays, αν και η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού της στόχου για φέτος, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν, όπως και άλλες χώρες, προχωρήσει σε αύξησή του εντός του Σεπτεμβρίου καθώς και σε μερική προχρηματοδότηση των χρηματοδοτικών αναγκών του 2021, εκμεταλλευόμενη τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες που διατηρούν στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, κοντά στο 1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου