Άλλες 100 ταινίες, 50 ντοκιμαντέρ και 50 μικρού μήκους, θα προστεθούν στον κατάλογο του ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας που σχεδίασε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφουν (ΕΚΚ), μετά από ανάθεση του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ), ως μέτρο στήριξης του κλάδου στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Οι ταινίες αυτές, όπως και οι προηγούμενες 119 που προκρίθηκαν στην αρχική φάση της διαδικασίας θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 2500 ευρώ και θα περάσουν στην Β' φάση του διαγωνισμού.
Η αύξηση του αριθμού των σεναρίων που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φθάνουν τις 1200 γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αιτήσεων, βεβαίως, δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμος από τους μηχανισμούς του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δεδομένου ότι, σε κανονικές συνθήκες εξετάζει περί τις 300 προτάσεις το χρόνο.
Παρόλα αυτά, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων που αφορούν τις ταινίες Animation, η οποία έγινε από τριμελή επιτροπή του ΥΠΠΟΑ και οι 25 που επιλέχθηκαν αναμένεται να λάβουν άμεσα τις πληρωμές οι οποίες ανέρχονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Όσον αφορά στις ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, από τις υποβληθείσες αιτήσεις, θα επιλέγονταν και θα χρηματοδοτούνταν 100 προτάσεις (50 μικρού μήκους και 50 ντοκιμαντέρ), οι οποίες θα προκρίνονταν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στην κατηγορία Μικρού Μήκους και στην θέση 41 του καταλόγου, ισοβάθμησαν 24 σχέδια, ενώ στην θέση 45 της κατηγορίας Ντοκιμαντέρ ισοβάθμησαν 11 σχέδια. Αυτός ήταν και ο λόγο που στην κατηγορία Μικρού Μήκους προκρίθηκαν 64 σχέδια, ενώ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ 55 σχέδια. Η πληρωμή των παραπάνω θα γίνει, επίσης άμεσα.
Σε αυτές θα προστεθούν και οι επιπλέον 100 που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι οποίες θα εξεταστούν από τις επιτροπές αξιολόγησης του ΕΚΚ, όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μπει σε εφαρμογή η Β' φάση του διαγωνισμού.
Σε σχετική δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισημαίνει τις παθογένειες που έχουν παρατηρηθεί επί σειρά ετών στον εγχώριο κινηματογραφικό κλάδο και υπογραμμίζει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε, το ταχύτερο δυνατό, έναν νέο κινηματογραφικό νόμο ο οποίος θα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη και την ενθάρρυνση της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα, και θα αναβαθμίζει τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου