Η πιστοποίηση συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, επομένως και με τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η εθνική οικονομία. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό.
Πρώτον, η χώρα έχει ανάγκη για μετασχηματισμό του παραγωγικού της προτύπου προς μια περισσότερο εξωστρεφή και δυναμική οικονομία, με ισχυρή συμμετοχή της βιομηχανίας. Στην περίπτωση αυτή, η πιστοποίηση κατέχει κεντρικό ρόλο αποτελώντας πολύτιμο εφόδιο για τις επιχειρήσεις ώστε να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές, να μεγαλώσουν, αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει διότι η ανεξάρτητη απόδειξη συμμόρφωσης σε συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζουν τα πρότυπα, δηλαδή η πιστοποίηση, εγγυάται την ασφάλεια και την ποιότητα. Παράλληλα, διασφαλίζει τη συμβατότητα, τη συγκρισιμότητα και τη διαλειτουργικότητα. Αυτές οι παράμετροι είναι ιδιαίτερα σημαντικές ειδικά στα βιομηχανικά προϊόντα όπου το νομοθετικό πλαίσιο, στην Ευρώπη και αλλού, θέτει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παραγωγή και διακίνηση. Ετσι, η πιστοποίηση λειτουργεί τελικά για τις επιχειρήσεις ως το διαβατήριο για να εισέλθουν στις αγορές του εξωτερικού και ως το στοιχείο που δίνει την απαιτούμενη αξιοπιστία για να κερδίσουν πελάτες και συνεργάτες.
Δεύτερον, η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε εύληπτα ότι τα δεδομένα στην αγορά αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή και οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να μπορούν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Η πιστοποίηση με τα κατάλληλα πρότυπα προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο τις αλλαγές που οι συνθήκες επιβάλλουν, για παράδειγμα σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να κατανοήσουν πώς μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν σε αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Αλλοτε, η πιστοποίηση τις υποστηρίζει στην οχύρωση έναντι απρόβλεπτων κινδύνων, δηλαδή στη μείωση του ρίσκου.
Χαρακτηριστικό τέτοιο και επίκαιρο παράδειγμα αποτελεί το πρότυπο της επιχειρησιακής συνέχειας.
Τρίτον, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες, οι καταναλωτές, διεκδικούν και συνεχώς αξιολογούν την υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά, λαμβάνοντας σε αυτή τη βάση τις αποφάσεις τους
Μέσω της πιστοποίησης, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν έναν ευρύτερο ρόλο ευθύνης όταν τεκμηριώνουν τη συμμόρφωσή τους σε κοινωνικά αποδεκτές απαιτήσεις αναφορικά με ζητήματα όπως το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία και η ενεργειακή διαχείριση, αποδεικνύοντας μια δυναμική αλληλεπίδραση με την κοινωνία πέρα από τις πωλήσεις ή το κέρδος τους. Με άλλα λόγια, κερδίζουν σε εμπιστοσύνη και προστατεύουν τη φήμη τους.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η πιστοποίηση αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τις επιχειρήσεις. Τις αναβαθμίζει, κάνοντάς τις πιο ανταγωνιστικές, πιο δυναμικές και πιο υπεύθυνες, όπως ακριβώς απαιτεί η εποχή μας. Λειτουργεί ως ένας μοχλός για την ανάπτυξη και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που τελικά ωφελεί όχι μόνο τις ίδιες, αλλά συνολικά την ελληνική οικονομία, φέρνοντας τον στόχο της επανεκκίνησης πιο κοντά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου