Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

App ανιχνεύει τον σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ανάμεσα στους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ένας στους τρεις ανθρώπους που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς θεραπεία, με αδιάγνωστη τη νόσο.

Σύντομα όμως θα υπάρχει μία νέα εφαρμογή η οποία θα διαγιγνώσκει την ασθένεια. Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας μία δημοφιλής εφαρμογή στα smartphones η οποία μετρά τον καρδιακό παλμό χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα θα βοηθά και στον εντοπισμό συμπτωμάτων σακχαρώδους διαβήτη ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Ακόμα κι αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, συνακόλουθα και στην κυκλοροφορία του αίματος. Συχνά αναφέρονται ως αγγειακές αλλαγές. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια θέλησαν να ελέγξουν αν ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εντοπιστεί με τη χρήση της κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου και σήματος φωτοπληθυσμογραφίας (PPG), το οποίο μπορεί να εντοπίσει τις αγγειακές αλλαγές βασιζόμενο στη ροή του αίματος.

«Είναι μία μέτρηση η οποία ήδη γίνεται από τα smartphones και τις φορητές συσκευές για να καταγράφουν τον καρδιακό παλμό. Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε τις αγγειακές αλλαγές που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη», δήλωσε ο Robert Avram, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο Δρ. Avram ανέφερε πως «οι παραλλαγές στον όγκο του αίματος οι οποίες συμβαίνουν με κάθε χτύπο της καρδιάς μπορούν να καταγραφούν από τη λάμψη του φλας ενός smartphone σε ένα δάκτυλο. Με κάθε συστολή της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται στα αιμοφόρα αγγεία αναγκάζοντάς τα να διασταλούν, κάτι που αυξάνει την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται στο δέρμα από τον οπτικό αισθητήρα της κάμερας του τηλεφώνου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδωθεί σε σχήμα κύματος αντιπροσωπεύοντας την ογκομετρική αλλαγή του όγκου του αίματος στο αγγείο».

«Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για μεγάλη χρονική περίοδο ενώ τα αιμοφόρα αγγεία να υπόκεινται σε σιωπηρές αλλαγές κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αυτή η επίδραση καθιστά ακόμα πιο σημαντική για μας τη δημιουργία οικονομικών, μη επεμβατικών τρόπων για να εξεταστούν εκατομμύρια ανθρώπων. Βασιζόμενοι στα ευρήματά μας συμπεραίνουμε πως αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να γίνει ένας οικονομικός τρόπος για την εξέταση του διαβήτη στο σπίτι καθώς μπορεί να εντοπιστεί από κάθε σύστημα το οποίο διαθέτει μία κάμερα με φλας, και ο περισσότερος κόσμος έχει ένα smartphone».

Για τη μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν 54,269 πολίτες οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Azumio Instant Heart Rate των smartphone. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 45 ετών. Το 53% εξ αυτών ήταν άνδρες, και το 47% γυναίκες. Το 7% είχε αναφέρει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Οι ερευνητές δημιούργησαν και εφάρμοσαν έναν αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τα smartphones με βάση τις καταγραφές σήματος PPG από συμμετέχοντες για να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη μπορούσαν να εντοπιστούν με βάση την αποκλειστική καταγραφή του εν λόγω σήματος.

Συνολικά, το δείγμα αναγνώρισε με επιτυχία τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη σε περισσότερο από 72% των περιπτώσεων χρησιμοποιώντας μόνο το σήμα PPG. Η δοκιμή είχε επίσης μια ισχυρή αρνητική προγνωστική αξία 97%, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε 100 συμμετέχοντες που είχε προβλεφθεί ότι δεν έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, οι 97 εξ αυτών όντως δεν είχαν την ασθένεια. Όταν συνδυάζεται η βαθμολογία του σακχαρώδη διαβήτη με άλλους ευρέως γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και η φυλή/εθνότητα, η ικανότητα να ταξινομείται κατάλληλα κάποιος ως πάσχων του διαβήτη βελτιώνεται περαιτέρω, αγγίζοντας το 81%.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα που βγήκαν με τους παράγοντες κινδύνου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό το εργαλείο μπορεί να συγκριθεί με πολλές παραδοσιακές μεθόδους πρόγνωσης του διαβήτη που χρησιμοποιούνται σε κλινικές.

«Η προοπτική να μεταφέρουμε την εξέταση που φυσιολογικά γίνεται από γιατρούς και νοσοκόμες, στα χέρια του ασθενή μέσω της εφαρμογής ενός smartphone είναι μία εξαιρετικά καινοτόμα ιδέα και μας δίνει την δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον για το πώς η περίθαλψη υγείας μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον. Ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει για τον πρώιμο εντοπισμό του σακχαρώδη διαβήτη. Μία θετική εξέταση θα χρειαζόταν επίσης την επικύρωση της διάγνωσης από ένα γιατρό και να εφαρμοστεί η δέουσα θεραπεία».

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου