Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Αδυνάτισμα: Πώς βοηθά ο βελονισμός

Οι κλινικές μελέτες σε ότι αφορά το βελονισμό και την παχυσαρκία, μεταξύ των οποίων και αυτές που πραγματοποιούμε στην Α’ προπαιδευτική Παθολογική  Κλινική (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) φαίνεται να δείχνουν ότι ο τρόπος δράσης του βελονισμού στο αδυνάτισμα αφορά σε πολλούς τομείς.

Μείωση της όρεξης με το βελονισμό μέσω της δράσης στα ανορεξιογόνα πεπτίδια
Στον τοξοειδή πυρήνα του υποθαλάμου στον εγκέφαλο υπάρχουν δύο πληθυσμοί νευρώνων οι οποίοι ασκούν αντίθετη μεταξύ τους δράση στην πρόσληψη τροφής. Ο βελονισμός επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η έκφραση των ανορεξιογόνων πεπτιδίων α-MSH και CART, ενώ μειώνεται η δράση των ορεξιογόνων πεπτιδίων NPY και γκρελίνης. Το αποτέλεσμα του βελονισμού είναι να μειώνεται το αίσθημα της όρεξης και να αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού.
Βελτίωση χοληστερόλης-λιπιδίων
Μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός σε συνδυασμό με δίαιτα, ρίχνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Η παχυσαρκία συνοδεύεται συχνά από δυσλιπιδαιμία με αυξημένα επίπεδα LDL-χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα HDL-χοληστερόλης. Ο βελονισμός βελτιώνει σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ.
Η αντιφλεγμονώδης δράση του βελονισμού
Η παχυσαρκία συνδέεται με μικρού βαθμού φλεγμονή λόγω χρόνιας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία μπορεί κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσλειτουργία στην αντοχή στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2. Επίσης οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στην παχυσαρκία ο λευκός λιπώδης ιστός παράγει φλεγμονώδη κύτταρα μεταξύ των οποίων τον παράγοντα νέκρωσης του όγκου άλφα (TNF-α) και ιντερλευκίνη 6. Και τα δύο αυτά μπορούν να επηρεάσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
Ο βελονισμός διεγείρει την ενδογενή αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού μέσω διαφόρων οδών όπως μέσω της έκλυσης β-ενδορφινών και μέσω της έκλυσης νορεπινεφρίνης. Επισης μέσω της χολινεργικής οδού, ενός νευρικού μηχανισμού που αναστέλλει τον ενδογενή φλεγμονώδη μηχανισμό μέσω της αναστολής (λόγω ακετυλοχολίνης) της σύνθεσης κυτοκινών. Η ενεργοποίηση αυτής της οδού μέσω νικοτινικών υποδοχέων βελτιώνει σημαντικά τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου