Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Το άγνωστο Κάστρο της Αγλαντζιάς θα αναδειχθεί

Το μοναδικό Κάστρο της Αγλαντζιάς, που βρίσκεται στον μικρό Άρωνα και ελάχιστα άτομα είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν από το 1974, θα επιδιορθωθεί και θα αναδειχθεί. Το Κάστρο Λα Κάβα αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της περιοχής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρχαίων μνημείων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Δήμου Αγλαντζιάς υπό τον δήμαρχο Χαράλαμπο Πετρίδη, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας, του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλων εμπλεκομένων, διαφάνηκε ότι υπάρχει η θέληση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μεσαιωνικού μνημείου, του Κάστρου Λα Κάβα, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον βασιλιά Ιάκωβο Α’. Λόγω της γειτνίασης με φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, «ο σχεδιασμός για το μονοπάτι της φύσης μέσω του οποίου θα μπορεί κάποιος να ανεβαίνει στον Άρωνα, θα υλοποιηθεί άμεσα, ενώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων εντάσσει στους προϋπολογισμούς για το 2019 κονδύλι ώστε να αρχίσει η συντήρηση του κάστρου. Κάποια πράγματα θα γίνουν σε μερικούς μήνες. Μπήκε το νερό στο αυλάκι και το κάστρο που για 45 σχεδόν χρόνια ήταν εκεί χωρίς αξιοποίηση, επιτέλους θα αξιοποιηθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Φρουρά έδωσε τη συγκατάθεσή της με τον όρο να μην τεθεί θέμα μετακίνησης του εκεί υφιστάμενου φυλακίου. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται (στο νότιο τμήμα του μικρού Άρωνα) δεν εμποδίζει την ανάπτυξη που επιχειρείται.

Το Κάστρο Λα Κάβα αποτελούσε προπύργιο της Λευκωσίας μετά την κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου από τους Γενουάτες. Το όνομα του κάστρου οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλης στέρνας στο σημείο όπου οικοδομήθηκε. Το 1426 καταστράφηκε από την εισβολή των Μαμελούκων και επιδιορθώθηκε αργότερα. Καταστράφηκε ξανά από τους Βενετούς το 1570, όμως η οριστική καταστροφή επήλθε όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος έδωσε οδηγίες για να αφαιρεθεί από τα ερείπιά του μεγάλη ποσότητα από πέτρες για να χρησιμοποιηθούν στην ανέγερση της εκκλησίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία το 1870.

www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου