Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Moody's: Διαχείρισιμη για τις τράπεζες η άρση του waiver

Για βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο η Moody's στο σημερινό της δελτίο.


Παράλληλα, εκτιμά ότι αν και η διατήρηση του waiver από την ΕΚΤ θα ήταν θετική, η πλήρης άρση του είναι διαχείρισιμη.

Με αφορμή και την νέα μείωση του ανώτατου ορίου του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το προφίλ χρηματοδότησης μειώνοντας και τελικά μηδενίζοντας τον ELA.

Σημειώνει μάλιστα ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει το γεγονός ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6% το πρώτο εξάμηνο.

Όπως εκτιμά η Moody's, η Πειραιώς θα μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA έως το τέλος του 2018, ενώ οι Eurobank και Alpha Bank θα το πετύχουν έως τα τέλη του 2019.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις επιμένουν και ότι η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο μήνα.

Σχετικά με το waiver, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως μία πιθανή άρση του θα είναι διαχειρίσιμη για τις τράπεζες, καθώς θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης μέσω του διαπτραπεζικού δανεισμού, αν και με υψηλότερο κόστος.

www.dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου