Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Νέα εκθέματα στο Μουσείο Αγώνα της Μακεδονίας

Μετά τις 20 Αυγούστου η συλλογή εμπλουτίζεται με πρωτότυπα κειμήλια από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Δημιουργήθηκε το 1999 με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, δίνοντας έμφαση στον Μακεδονικό Αγώνα, και με την προοπτική της επιστημονικής μελέτης της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας της Μακεδονίας. Υπό αυτό το πρίσμα συνεχίζει έως και σήμερα το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Εξακολουθώντας, λοιπόν, να διατηρεί τον εκθεσιακό χώρο του, όπου συγκεντρώνει, διασώζει και εκθέτει κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα, αλλά και μέσα από το Κέντρο Ερευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), μας δίνει την ευκαιρία να δούμε την Ιστορία μας με ξεχωριστό τρόπο και να μην αφήσουμε τίποτα θαμμένο. Σε μια προσπάθεια εξέλιξης, το μουσείο μάς υποδέχεται μετά τις 20 Αυγούστου με νέα και πρωτότυπα κειμήλια από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάπως έτσι θα ανανεωθούν η μόνιμη έκθεση και η συλλογή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Χειροποίητα μοντέλα
Αντικείμενα κατασκευασμένα από τα συντρίμμια του Ζέπελιν, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μερικά από τα εκθέματα, που θα έχουν πλέον την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες, και έπεται συνέχεια. Επιπλέον, η μόνιμη έκθεση του Μακεδονικού Αγώνα εμπλουτίζεται με πρωτότυπα, λαογραφικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά της μακεδονικής κοινωνίας στις πόλεις και στην ύπαιθρο στα τέλη του 19ου αιώνα.

«Προσπαθούμε να ανανεωνόμαστε και αυτό δεν θέλουμε να γίνεται από δωρεές» αναφέρει η νέα διευθύντρια του ιδρύματος Φανή Τσατσάια, η οποία και μας προσκαλεί στα τέλη Αυγούστου να ζήσουμε μαζί αυτή την εμπειρία σε έναν πολύ ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο.


Στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» οι επισκέπτες του μουσείου θα θαυμάσουν τη σπάνια συλλογή του ομώνυμου ευεργέτη με τα χειροποίητα μοντέλα οχημάτων και πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, συλλογή η οποία επανέρχεται στις προθήκες μετά σχεδόν 10 χρόνια.
Ολο το στήσιμο και η προετοιμασία σχετικά με την εγκατάσταση των νέων εκθεμάτων και την ανανέωση της έκθεσης της μόνιμης συλλογής θα γίνουν από τη Δευτέρα 6 Αυγούστου ως το Σάββατο 18 Αυγούστου, οπότε το μουσείο θα παραμείνει κλειστό.

Σε κάθε περίπτωση, ας προετοιμαστούμε να συναντήσουμε το ιστορικό παρελθόν, βαλμένο στη σύγχρονη εποχή μας, μπαίνοντας έτσι σε έναν κόσμο που είναι για μας αρκετά μακρινός, μα κομμάτι από τις ρίζες μας.

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου