Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Η Εύβοια των 3 αστέρων

Μέλι και σύκο είναι οι πρωταγωνιστές μεταξύ των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού Great Taste Awards 2018 που δραστηριοποιούνται στο νησί της Εύβοιας.
Τα 3 από τα 15 προϊόντα μικρών τοπικών ποιοτικών παραγωγών από όλη την Ελλάδα που κέρδισαν 3 αστέρια – την ανώτατη διάκριση- στο διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards 2018 προέρχονται από το νησί της Εύβοιας, ενώ 4 από τα 15 προέρχονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Από την Εύβοια βεβαίως ο αριθμός των παραγωγών που κέρδισαν 2 αστέρια ή 1 αστέρι για τα προϊόντα τους είναι εντυπωσιακός για το νησί. Άλλωστε, η Εύβοια όπως μπορεί εύκολα να αποδειχθεί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που έχει συγκεντρωμένη δύναμη νέας επιχειρηματικότητας δηλαδή δύναμη παραγωγικής ισχύος με τοπική αναφορά και προσήλωση στη καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία των 3 αστέρων περιλαμβάνονται 3 προϊόντα ισάριθμων παραγωγών. Ο Γιάννης Καρυπίδης και η Stayia Farm παρουσίασαν αι ένα μέλι – ένα μέλι από τη σειρά Vasilissa. Πρόκειται για το μέλι δάσους με κρόκο Κοζάνης. Ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν. Ο Γιάννης Καρυπίδης στη φετινή διοργάνωση Great Taste Awards αναδείχθηκε πολυνίκης – με 13 συνολικά προϊόντα και στις 3 κατηγορίες.

Από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση την Kumilio του Κώστα Λάμπρου που έχει τα κτήματα της σε ένα μικρό χωριό της περιοχής της Κύμης στην Εύβοια μας έρχεται το Ρετσέλι Σύκου. Πρόκειται για ένα προϊόν που βασίζεται σε μια συνταγή με μικρασιάτικη ρίζα, προσαρμοσμένη στο σύκο Κύμης.

Επιπλέον, από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που έχει την έδρα της στα Νέα Στύρα της Εύβοιας μας έρχεται ένα μέλι από ερείκη και κουμαριά. Επικεφαλής της εταιρείας Evia Apiculture ο Θεόδωρος Δεδεβέσης.

Τέλος, από την ομάδα παραγωγών της Φθιώτιδας που δραστηριοποιείται κάτω από τη φίρμα Meliteas μας έρχεται ένα μέλι καστανιάς. Στο site διαβάζουμε: «Το βιολογικό Ελληνικό μέλι καστανιάς που διαθέτουμε με 96% γυρεόκοκκους, συλλέγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τα μελισσοσμήνη του Συνεταιρισμού μας που βρίσκονται τοποθετημένα στα πυκνόφυτα δάση άγριας Καστανιάς του Τυμφρηστού».

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου