Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Το mobile internet στην Ευρώπη γίνεται πιο οικονομικό

Ήταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Ευρώπη προχώρησε στην εφαρμογή της ρύθμισης για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming), αλλάζοντας τα δεδομένα και δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να τηλεφωνούν και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά την παραμονή τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να χρεώνονται περισσότερο από ό,τι στη χώρα προέλευσής τους.

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός της Ε.Ε., τα αποτελέσματα της χρήσης είναι θεαματικά και όσο και αν τα νούμερα, ειδικά για τα data, μπορεί να δικαιολογούνται από την ούτως ή άλλως αυξανόμενη τάση του mobile internet, ο αντίκτυπος από την κατάργηση των τελών περιαγωγής, με βάση τους νέους κανόνες της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου 2017 δεν παύει να είναι μεγάλος, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνουν, από την πλευρά τους, και οι ίδιοι οι πάροχοι σε όλη την Ευρώπη.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις τηλεπικοινωνιακές τους υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως και στη χώρα τους, με την Ε.Ε. να έχει κάνει ένα βήμα πιο κοντά, ώστε να δημιουργήσει τις βάσεις για το φιλόδοξο και πολυσυζητημένο σχέδιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Και πράγματι τις χρησιμοποιούν περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά το πρώτο καλοκαίρι της εφαρμογής των νέων κανόνων περιαγωγής - roam-like-at-home (RLAH) και της κατάργησης των χρεώσεων, το διαστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου του 2017 (οπότε πραγματοποιούνται και τα περισσότερα ταξίδια λόγω των διακοπών των Ευρωπαίων) η χρήση των data πενταπλασιάστηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) οι κλήσεις εντός της Ε.Ε. αυξήθηκαν, για το ίδιο διάστημα, σχεδόν 2,5 φορές , ενώ περισσότερο από το 90% της κίνησης περιαγωγής εντός της Ε.Ε. για τηλεφωνικές κλήσεις, SMS και δεδομένα, χρησιμοποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων περιαγωγής - roam-like-at-home (RLAH) και της κατάργησης των χρεώσεων.
 
Αντίστοιχα τώρα, οι Ευρωπαίοι, δηλώνουν σε 22 χώρες, ότι είναι πλέον λιγότερο πιθανό να περιορίσουν τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, όπως έκαναν, κατά κόρον, στο παρελθόν όταν ταξίδευαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και ειδικά να απενεργοποιήσουν την περιαγωγή δεδομένων. Πριν την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, συνολικά, πάνω από 1 στους 2 ταξιδιώτες (53%) περιόριζε τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά κάποιο τρόπο όταν ταξίδευε σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και η πιο κοινή ενέργεια για ένα ποσοστό 27% ήταν να απενεργοποιήσουν την περιαγωγή δεδομένων στο τηλέφωνό τους, 1 στους 5 ενεργοποιούσε ένα ειδικό πρόγραμμα περιαγωγής δεδομένων που προσέφερε ο τηλεπικοινωνιακός του πάροχος, το 12% έκλεινε το κινητό του τηλέφωνο και δεν το χρησιμοποιούσε καθόλου, ενώ μόλις πάνω από ένα στους είκοσι (6%) χρησιμοποιούσε κάρτα SIM της χώρας που επισκέπτονταν.

Ενδεικτικά, κατά το παρελθόν, Βρετανοί και Ιρλανδοί απενεργοποιούσαν το roaming σε ποσοστό κοντά στο 40%- 41%, ενώ οι Έλληνες μαζί με τους Μαλτέζους, τους Κύπριους και τους Ούγγρους ήταν στο άλλο άκρο της κλίμακας με ένα 14% για Ελλάδα και Μάλτα και μεταξύ 10- 11% για Κύπρο και Ουγγαρία. Πλέον το 46% των συνδρομητών που ταξιδεύουν δεν απενεργοποιούν τα δεδομένα.

Ως προς την ενεργοποίηση ειδικών πακέτων- προσφορών, σχεδόν σε όλες τις χώρες, περισσότεροι από ένας στους δέκα ερωτηθέντες σε αυτήν την ομάδα ενεργοποιούν ένα ειδικό πρόγραμμα περιαγωγής δεδομένων το οποίο προσέφερε το δίκτυό τους, με την εν λόγω δράση να είναι η πιο συνήθης σε δέκα χώρες: Τουλάχιστον το ένα τρίτο στην Ουγγαρία (34%) και στην Ελλάδα (33%), καθώς και το 29% στη Ρουμανία, σε σύγκριση με το 6% στη Φινλανδία και το 9% στην Κροατία.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου