Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Boeing και Airbus τρέχουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες

Παραγγελίες ύψους 20 δισ. δολαρίων έχουν ήδη κλείσει οι βιομηχανίες αεροναυπηγικής στη διεθνή έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στην περιοχή Φάρνμπορο, έξω από το Λονδίνο. Τη μερίδα του λέοντος έχουν διασφαλίσει αφενός η πρώτη παγκοσμίως αεροναυπηγική βιομηχανία, η αμερικανική Boeing, και αφετέρου η δεύτερη και άμεση ανταγωνίστρια της πρώτης, η ευρωπαϊκή Airbus.
Οι δύο εταιρείες εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της έκθεσης με τα υψηλής ποιότητας αεροσκάφη τους.
Εν τω μεταξύ, τα εργοστάσιά τους δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά η ζήτηση για νέα αεροσκάφη, χάρη στη μεγάλη ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών και στην ανάγκη των αερομεταφορέων δυτικών χωρών να αναβαθμίσουν τον στόλο τους. Ο κλάδος φαίνεται να διαψεύδει τις προβλέψεις για επικείμενη επιβράδυνσή του, η οποία οφείλεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στο υψηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και στην αβεβαιότητα που εξακολουθεί να προκαλεί η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.
H ευρωπαϊκή Airbus φέρεται να έκλεισε συμφωνία με την Air Asia για την παράδοση 100 μοντέλων A321neo, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται παραγγελία της ίδιας εταιρείας για άγνωστο ακόμη αριθμό τζετ A330neo. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη StarLux Airlines, νεοφυή αερομεταφορέα της Ταϊβαν, για αγορά 17 αεροσκαφών τύπου Α350, αξίας περίπου 6 δισ. δολαρίων. Επίσης, συμφώνησε με άλλη μία εταιρεία για την ενοικίαση 80 αεροσκαφών A320neo, αξίας περίπου 8,8 δισ. δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστρια της Boeing ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ταχυμεταφορών DHL τής παρήγγειλε μεταφορικά αεροσκάφη αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, και ο αερομεταφορέας Qatar Airways οριστικοποίησε παραγγελία για πέντε μεταφορικά αεροσκάφη τύπου 777. Παράλληλα, η Boeing έκλεισε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ενοικίασης αεροσκαφών Jackson Square Aviation για 30 αεροσκάφη τύπου 737 ΜΑΧ 8, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι δύο μονομάχοι της βιομηχανίας αεροναυπηγικής έχουν καθυστερήσει την παράδοση ορισμένων παραγγελιών τους, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής και των πιεστικών παραγγελιών. Εχουν αναλάβει να παραδώσουν φέτος σε διάφορες εταιρείες περισσότερα από 1.600 αεροσκάφη, αριθμό υπερδιπλάσιο της παραγωγής που είχαν το 2000. Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το τρέχον έτος αναμένεται να είναι το ένατο συναπτό μεγάλης αύξησης της επιβατικής κίνησης.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Airbus έχει καθυστερήσει την παράδοση αεροσκαφών τύπου A321neo που της έχει παραγγείλει η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία Primera Air. Εκτός από τις αυξημένες υποχρεώσεις, η WSJ αναφέρει και ως αιτία της καθυστέρησης την ανεπάρκεια κινητήρων που της προμηθεύει η CFM International. Ετσι, η Primera Air αναγκάστηκε να ακυρώσει ορισμένα από τα δρομολόγιά της, μεταξύ των οποίων και υπερατλαντικές πτήσεις από Νέα Υόρκη προς Τορόντο και Μπέρμιγχαμ. Σε ό,τι αφορά την Boeing, μέχρι στιγμής δεν έχει αναγκασθεί να ακυρώσει ή να αναβάλει για μεγάλο χρονικό διάστημα παραγγελίες της από διάφορους αερομεταφορείς. Αντιμετωπίζει, ωστόσο, ισχυρές πιέσεις, διότι της έχουν καθυστερήσει την παράδοση κινητήρων για το μοντέλο της 737 Max.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου