Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της Κρήτης

Ριζικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη του νησιού προωθεί το υπουργείο Παιδείας καθώς σχεδιάζεται η ενοποίηση του Πανεπιστημίου του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης στο πρότυπο των συνενώσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της υπόλοιπης χώρας.
Eξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν από την επόμενη εβδομάδα οπότε αναμένεται στην Κρήτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα παραστεί στην έκτατη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης στις 23 Ιουλίου.
Το σχέδιο αυτό του υπουργείου εντάσσεται σε μια γενικότερη αναδιάρθρωση που συντελείται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ενός τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου αλλά και το αντίστοιχο για τη συγώνευση Ιονίου Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Ιουνίου.
Σε όλη τη χώρα έχουν συσταθεί επιτροπές των κατά τόπους ΑΕΙ – ΤΕΙ που συζητούν το ζήτημα των συνενώσεων, εκ των οποίων πόρισμα εξέδωσε αυτή που μελετούσε τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης εντατικές συζητήσεις στη Δυτική Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών) αλλά και στη Θεσσαλία.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Σε δήλωσή του χθες προς τα “Χανιώτικα νέα”, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου (φωτ.) εξήγησε πως «στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχω συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές, τις συγκλήτους και καθηγητές από όλα τα Ιδρύματα της χώρας μας. Μετά από πρόσκληση του Πρύτανη, την Δευτέρα 23 Ιουλίου θα έχω την χαρά να συζητήσουμε με την Σύγκλητο του ΤΕΙ Κρήτης διάφορες προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί».
Αναφερόμενος ειδικά στο ΤΕΙ Κρήτης, ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι «είναι ένα ΑΕΙ με πολλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές διακρίσεις». Ο υπουργός εξήγησε στα “Χ.ν.” ότι «μέσα από αυτές τις διεργασίες επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ώστε οι τελικές προτάσεις να χαρακτηρίζονται από ακαδημαϊκότητα».
«Ακούμε και συζητάμε αναλυτικά τις προτάσεις» επεσήμανε, ενώ διαμήνυσε πως «σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις λόγω εμμονών που δεν σχετίζονται με ακαδημαϊκότητα, εμείς θα προχωρήσουμε την υλοποίηση του σχεδίου μας».
«Είναι προφανές ότι κάποια ιδρύματα θα μείνουν πίσω αλλά αυτό δεν θα είναι με δική μας ευθύνη», κατέληξε ο υπουργός.

Διαμαντόπουλος: «Δεν είναι εύκολο εγχείρημα»
Επιφυλακτικός ως προς την υλοποίηση του σχεδίου αυτού εμφανίζεται ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (φωτ.), ο οποίος μιλώντας χθες στα “Χ.ν.” σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Παιδείας για το σχέδιο αυτό».
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου εξήγησε ότι είναι γνώστης της φημολογίας αυτής όμως ξεκαθάρισε πως «ως Πολυτεχνείο και ως Πανεπιστήμιο δεν έχουμε έρθει σε κάποια συνεννόηση για την υπόθεση αυτή».
Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο σχέδιο επισημαίνοντας ότι είναι «ένα δύσκολο εγχείρημα» τόσο σε ζητήματα που αφορούν την έρευνα όσο και σε άλλα διοικητικά και μη. «Σε μία τέτοια συζήτηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθούν συνεργασίες τέτοιες που να βοηθηθούν τα ιδρύματα κατά βάση, να κερδίσουν – με απλά λόγια – κάποια πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρύτανης ανέφερε ότι υπάρχει από πλευράς υπουργείου η προτροπή να συσταθεί μια επιτροπή μεταξύ των ιδρυμάτων ώστε να συζητηθεί αυτή η προοπτική, ξεκαθαρίζοντας όμως και πάλι πως «δεν είναι μια εύκολη συζήτηση αν δεν αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα».
Καταλήγοντας, ο κ. Διαμαντόπουλος σχολίασε ότι «ακόμα και στα ιδρύματα που έχουν προχωρήσει ήδη οι συνενώσεις, όπως στην Ήπειρο, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν».
Θετικό το ΤΕΙ Κρήτης
Την ανάγκη να ξεκινήσει και στην Κρήτη ο διάλογος που συντελείται σε όλη την υπόλοιπη χώρα το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις συγχωνεύσεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επισημαίνει από την πλευρά του μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης (φωτ.).
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κατσαράκη, το ΤΕΙ Κρήτης «από τον Μάιο του 2017 έχει καταθέσει πρόταση στα άλλα δύο ιδρύματα του νησιού για να συζητήσουμε τη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κρήτη».
Ο Πρύτανης του ΤΕΙ εξήγησε ότι «ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, είμαστε σε συχνή επικοινωνία, γνωριζόμαστε, υπάρχει θετικό κλίμα, όμως και τα δύο άλλα ιδρύματα θεωρούν ότι είναι αβέβαιο το περιβάλλον και μη ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο».
Δηλώνοντας θετικός απέναντι στη συνεργασία των τριών ιδρυμάτων της Κρήτης, ο κ. Κατσαράκης αναλύτει το σκεπτικό του στα “Χ.ν.”: «Προσβλέπουμε σε μια μακροπρόθεσμη στόχευση. Τι θα γίνει μετά από 10 χρόνια για παράδειγμα. Θα υπάρχουν μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα – τάση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη – και η Κρήτη θα απομονωθεί, με την έννοια ότι ήδη έχουμε σοβαρό θέμα με τις χαμηλές βάσεις των τμημάτων μας. Αυτό δεν αφορά μόνο το ΤΕΙ αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου υπάρχουν σχολές με αρκετά χαμηλές βάσεις, όπως και μερικές στο Πανεπιστήμιο. Με τις εξελίξεις λοιπόν που συντελούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη συμπίεση των βάσεων στα ιδρύματα της Κρήτης».
Σε ερώτησή μας για το αν προκύπτουν άμεσα προβλήματα σε αυτή την ενδεχόμενη συνένωση, ο κ. Κατσαράκης σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές επικαλύψεις γνωστικών αντικειμένων, πέρα από μία μικρή μεταξύ των μηχανικών. Γι αυτές που υπάρχουν όμως, μέσω διαλόγου μπορούμε να βρούμε λύση».
Για τον κ. Κατσαράκη το σημαντικό είναι ότι «κινδυνεύει να υποβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Κρήτη» και να πάει χαμένη η σπουδαία ερευνητική δουλειά που επιτελείται στο νησί. «Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο στην Ελλάδα και αν στο επόμενο έτος είναι το μοναδικό ΤΕΙ στο μηχανογραφικό, οι βάσεις του θα καταποντιστούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος επισημαίνει πως είναι ανάγκη «το θεσμικό πλαίσιο με τις συνέργειες – συνενώσεις ιδρυμάτων που έχει να κάνει με καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές, να είναι ενιαίο για όλα τα ΤΕΙ της χώρας».

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου