Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Μικροί επιστήμονες στο Κολυμπάρι

Σε μικρούς επιστήμονες μετατράπηκαν παιδιά και μαθητές που συμμετείχαν το Σάββατο στην ημερίδα Ρομποτικής JCrete4kids, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι.


Υπήρξε μεγάλη προσέλευση στην ημερίδα που ουσιαστικά αποτελούσε το επιστέγασμα του Διεθνές Συνεδρίου Προγραμματιστών που ολοκληρώθηκε μία ημέρα νωρίτερα στους χώρους της ΟΑΚ.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος Γιάννης Κωστάρας, υπάλληλος σε Οργανισμό Πληροφορικής στην Ολλανδία, επεσήμανε ότι φέτος ήταν η 4η χρονιά που έγινε η ημερίδα η οποία περιλάμβανε 4 συνεδρίες:
«Μία συνεδρία αφορούσε σε ακριβά ανθρωποειδή ρομπότ ΝΑΟ, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες όπως π.χ. με φέις κοντρόλ που ακολουθεί κάποιο παιδί όταν αναγνωρίσει το πρόσωπο. Εδώ έχουμε ένα ρομπότ και εισηγητή από το Βέλγιο και άλλα 2 από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Αλλο ένα εργαστήριο αφορά σε μικρά ρομποτάκια (mbots) που έχουν έρθει από τον Καναδά και για τα οποία η δουλειά των παιδιών ήταν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα με τα ρομπότ αυτά να ακολουθούν τη μαύρη γραμμή ενός λαβύρινθου.
Ενα τρίτο εργαστήριο ήταν για τα Lego MX MindStorms που φέτος κατασκευάσανε κάποια ρομπότ τα οποία θα παίζανε ποδόσφαιρο όπως στο… Μουντιάλ. Είναι ρομπότ που έχουν έρθει από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Και τέλος, υπάρχει ένα ακόμα εργαστήριο που λέγεται George, στο οποίο τα παιδιά έχουν να φτιάξουν κάποια αλγοριθμικά προγράμματα στην πλατφόρμα αυτή όπως στη γλώσσα logo που είχαμε στο παρελθόν. Εδώ εισηγήτρια είναι η Ελεωνόρα Παναγιωτίδου που είναι από την Ελλάδα αλλά μένει στη Σουηδία.
Η ημερίδα είναι δωρεάν για τα παιδιά, τα οποία επέλεξαν να παρακολουθήσουν δύο διαφορετικά εργαστήρια από τα 4».
Ανάλογη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Ηράκλειο:
«Τη Δευτέρα το εργαστήριο θα επαναληφθεί και στο ΙΤΕ στο Ηράκλειο με τα ίδια εργαστήρια εκτός από το George λόγω περιορισμού στις αίθουσες.
Οσον αφορα στο JCrete4kids είναι συνέχεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Java4kid που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια – το 2011 και είναι από τα καλύτερα συνέδρια στον κόσμο. Ερχονται κορυφαίοι επιστήμονες και μιλάμε για τη γλώσσα Java. Είναι ένα ξεχωριστό σεμινάριο καθώς δεν υπάρχουν ομιλίες οργανωμένες από πριν αλλά όσοι έρχονται είναι ειδικοί στο αντικείμενό τους και οι ομιλίες γίνονται σε μορφή συζητήσεων.
Επίσης, συνδυάστηκαν τα απογεύματα με εκδρομές οπότε είναι συνέδριο, στο οποίο οι ομιλητές μπορούν να φέρουν την οικογένεια τους», καταλήγει ο κ. Κωστάρας.

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου