Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Η nocturne γοητεία των αρχαίων μνημείων μας στον φακό της Ζέττας Αντσακλή

Οι αρχαιολογικοί μας χώροι εκπέμπουν τη νύχτα μια ιδιαίτερη αύρα. Το διαπιστώνει όποιος τους έχει επισκεφθεί στη διάρκεια του εορτασμού της Πανσελήνου, όταν τα λευκά μάρμαρα λαμπυρίζουν γλυκά στο λιγοστό φως. Αυτή η κατάνυξη παρακίνησε τη φωτογράφο Ζέττα Αντσακλή να κάνει ένα πρωτότυπο εικαστικό πείραμα. Αποτύπωσε με τον φακό της την Ολυμπία, τους Δελφούς, τη Δήλο, την Κόρινθο και την Επίδαυρο ώρες νυχτερινές και με την αρωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, ενέθεσε στις λήψεις της δεσμίδες από νέον σε γεωμετρικούς σχηματισμούς. Οι εικόνες αυτές παρουσιάζονται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ενότητα φέρει τον έξυπνο τίτλο «Αρχαίον-Νέον», υποδηλώνοντας τη ζεύξη στον χρόνο. Η Αντσακλή αρχικά φωτογράφισε τους χώρους και ύστερα τα ειδικά γλυπτά που κατασκευάστηκαν για την περίσταση. Ετσι, δημιούργησε μια συνομιλία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το παρελθόν και το παρόν, την ιερότητα του μαρμάρου και τη χρηστικότητα του νέον, την ενέργεια των μνημείων κάτω από τον ήλιο και τη σιγαλιά της νύχτας. «Ηθελα να μεταδώσω μια έκπληξη, ένα ξάφνιασμα», υπογραμμίζει η φωτογράφος, και πράγματι το επιτυγχάνει. Οι λήψεις σε εκτυφλωτικό λευκό και βαθύ μαύρο, εξαφανίζουν εντελώς τα χρώματα και η προσέγγιση αυτή προσδίδει ιερότητα και μυστήριο.
Η Αντσακλή έχει μαθητεύσει δίπλα στον Πλάτωνα Ριβέλλη και τον Ανδρέα Σμαραγδή. Εργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ανήκουν σε συλλογές όπως του υπουργείου Εξωτερικών, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Κολλεγίου Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή. Με αυτήν την ενότητα των nocturnes καταπιάστηκε εντατικά την τελευταία τριετία. Το έναυσμά της ήταν η αγάπη για τους χώρους αυτούς και η επιθυμία της να ξαναδούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με άλλο βλέμμα, βάζοντας στην άκρη τις στερεοτυπικές αποτυπώσεις.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ Ιστορίας της Τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, επισημαίνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης: «Η Ζέττα Αντσακλή αποζητά το πνευματικό ή το υπερβατικό στοιχείο. Αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της φωτογραφίας με σχεδόν μυστικιστικούς όρους. Οι φωτογραφίες της απομακρύνονται από το αρχαιολογικό τοπίο-ντοκουμέντο και συναντούν εννοιολογικούς τόπους, οι οποίοι προσκαλούν τον θεατή σε μια ανάγνωση με πολλά επίπεδα ερμηνείας». Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου