Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Σε άνοδο η εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ

Ο καρκίνος του παχέους εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτή την αφορμή, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβουλεύει τους Αμερικανούς να προχωροούν σε σχετικό διαγνωστικό έλεγχο πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι συνίστατο στο παρελθόν.

Συγκεριμένα, προτείνει στους Αμερικανούς πολίτες να υπόκεινται στις σχετικές εξετάσεις στα 45 τους χρόνια, αντί για τα 50 έτη που συνίστατο παλαιότερα, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι μέσα στο 2018, 140.000 Αμερικανοί θα διαγνωστεί ότι πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και περίπου 50.000 θα πεθάνουν από αυτή την ασθένεια.
Οπως αναφέρει και σε σχετικό του δημοσίευμα το ABC News, o διαγνωστικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνει κολονοσκόπηση, δοκιμασία με βάση τα κόπρανα, CT κολονογραφία και ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση.
Η αιτία της αλλαγής της κατευθυντήριας γραμμής ως προς την ηλικία που προτείνεται να υποβληθεί κάποιος στον σχετικό διαγνωστικό έλεγχο εντοπίζεται στη διαπίστωση ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα κάτω των 55 ετών αυξήθηκαν κατά 51% για την περίοδο από το 1994 έως και το 2014.
Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η κατανάλωση μεταποιημένων τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η πρώιμη διαγνωστική εξέταση μας δίνει την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο όταν βρίσκετα σε ένα πρώιμο στάδιο που ενδέχεται θεραπείας και παρέχει την ευκαιρία παροχής πρόληψης σε κάποιο βαθμό, δήλωσε στο ABC News, o Τζορτζ Τσανγκ, επικεφαλής του ορθοκολικού χειρουργείου στο MD Cancer Center του Τέξας.
Τα διαστήματα για τις διάφορες εξετάσεις του προσυμπτωματικού ελέγχου παραμένουν, ωστόσο, τα ίδια, διευκρινίζεται στο σχετικό άρθρο της αμερικανικής ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, η κολονοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Ωστόσο, «αν κάποιος παρατηρήσει αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή εντοπίσει αίμα στα κόπρανα, ανα μην το αμελήσει», συμβουλεύει ο Τσανγκ. «Ζητήστε ιατρική φροντίδα», συμπλήρωσε.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου