Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΕΛ.ΠΕ.: Επενδύσεις 1 δισ. την πενταετία 2018-2022

Ένα βήμα πιο μπροστά στις εξελίξεις βρίσκεται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, που ήδη σχεδιάζει εγκαίρως κι αποτελεσματικά τον μετασχηματισμό του για την “επόμενη μέρα” στην υπό διαμόρφωση νέα εποχή, με χαρακτηριστικό τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Ευ. Τσοτσορός στη γενική συνέλευση του ομίλου, εντός του 2018 η διοίκηση και τα στελέχη θα καταθέσουν συγκροτημένη πρόταση προς τους μετόχους με τις εναλλακτικές επιλογές στη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη θέση και τον ρόλο του ομίλου στη μεταψηφιακή εποχή των οικονομιών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα της παρούσας διοίκησης με επενδύσεις 1 δισ. την πενταετία 2018-2022, που διασφαλίζει την περίοδο αυτή διατήρηση της κερδοφορίας στα μέσα επίπεδα των 700-750 εκατ., αλλά και στην υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος έρευνας υδρογονανθράκων κι εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “την επόμενη πενταετία μπορεί να καταγραφεί θετική συνεισφορά του κλάδου στην κερδοφορία του ομίλου”.
Επανέλαβε τέλος τις στρατηγικές κατευθύνσεις - προτεραιότητες της περιόδου 2018-2022: ενεργειακός μετασχηματισμός, ανταγωνιστικότητα - εξωστρέφεια, ανάπτυξη - ενίσχυση νέων δραστηριοτήτων, ασφάλεια - περιβάλλον - κοινωνική ευθύνη, άνθρωποι / τεχνογνωσία και τεχνολογία / καινοτομία / οργάνωση.
Ισχυρή παρουσία στο αέριο
Εξάλλου πηγές των ΕΛ.ΠΕ. αναφέρθηκαν στην υπό εξέλιξη διάθεση του 50,1% του ομίλου σε στρατηγικό επενδυτή σημειώνοντας ότι τέλος του μήνα θα έχει κριθεί ποιοι από τους πέντε “μνηστήρες” που εκδήλωσαν ενδιαφέρον πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν, ενώ αρχές Οκτωβρίου θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την κατάληξη της διαδικασίας. Επισήμαναν δε ότι αναμένεται να προκύψουν στη συνέχεια της διαδικασίας συνεργασίες, δηλαδή κάποιο κοινοπρακτικό σχήμα που τελικά θα διεκδικήσει πλειοψηφική συμμετοχή στα ΕΛ.ΠΕ.
Αναφορικά με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ανοιχτό άφησαν υψηλόβαθμα στελέχη το ενδεχόμενο να ενδιαφέρονται για το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μελλοντικά στόχο του ομίλου αποτελεί το να έχει παρουσία στον τομέα του φυσικού αερίου με πλειοψηφική συμμετοχή και ισχυρό λόγο στη λήψη αποφάσεων.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου