Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Το μυστηριώδες DNA μιας φυλής που προβληματίζει τους επιστήμονες

Υπάρχει ένα νέο ανθρώπινο είδος που περιμένει να ανακαλυφθεί; Κοντά στο να βρουν την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα βρίσκονται οι επιστήμονες, που ερευνούν ενδελεχώς τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ίσως έχει έρθει η ώρα να προστεθεί ακόμη ένα... κλαδί στο δέντρο της ανθρώπινης εξέλιξης.

Συγκρίνοντας τους πληθυσμούς που ζούσαν στη Γη 50-70 χιλιάδες χρόνια πριν, με τους σύγχρονους, οι επιστήμονες βρέθηκαν αντιμέτωποι με κενά, που τους δημιούργησαν νέα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των ανθρώπων.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων κέντρισαν νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η φυλή που ζει στα νησιά της Μελανησίας, στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό (Φίτζι, Παπούα Νέα Γουινέα, Βανουάτου και Νησιά Σολωμόντα), θα μπορούσε να φέρει ένα διαφορετικό είδος ανθρώπινου DNA, αγνώστου μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, το DNA της συγκεκριμένης φυλής, δεν προέρχεται ούτε από τους Νεάντερνταλ ούτε από τους Ντενίσοβαν, τα δύο αρχαία είδη που συνδέονται περισσότερο με τους ανθρώπους, αλλά προέρχεται από ένα άγνωστο είδος ανθρώπου με προέλευση τον Νότιο Ειρηνικό ή την περιοχή βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο στο ετήσιο συνέδριο της American Society of Human Genetics, με τον επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, Ράιαν Μπολέντερ, να σημειώνει πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να απαντηθεί με βεβαιότητα το ερώτημα αν κάποτε υπήρξε κι άλλο ανθρώπινο είδος, που δεν το γνωρίζαμε.

www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου