Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ειδικεύεται στους ιούς που μεταφέρουν τα κουνούπια όπως ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός

Ο Νίκος Βασιλάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος στο Κέντρο Τροπικών Νόσων.

Έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Hofstra. Το 2007, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Πειραματική Παθολογία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στην εξέλιξη και την παθογένηση ιών που μεταδίδονται από αρθρόποδα, τους ιούς από κουνούπια, τις αλληλεπιδράσεις του ξενιστή, τη δημιουργία εμβολίων, τη μετάδοση και την εμφάνιση ιών και την κατανόηση της απόκρισης του ξενιστή όταν νοσεί από δάγκειο πυρετό.
Είναι ένας από τους επιστήμονες που εξειδικεύονται στον ιό Ζίκα και μάλιστα, με μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας είχαν ανακαλύψει, τον Φεβρουάριο του 2017, τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ιός για να τροποποιήσει την εγκεφαλική λειτουργία. Τα ευρήματα τους δημοσιεύθηκαν στο Stem Cell Reports. Ο Βασιλάκης ήταν κύριος συγγραφέας της μελέτης και δήλωσε ότι ανακάλυψαν πως δύο εβδομάδες μετά την ανάπτυξη των κυττάρων σε έναν ορισμένο τύπο, η μόλυνση Zika βρέθηκε κυρίως στα γλοιακά κύτταρα, τα οποία παρέχουν υποστήριξη και μόνωση για τον εγκέφαλο.
Καθώς η δημοσιότητα για τον ιό Ζίκα πήρε διαστάσεις και έξω από τους κύκλους της ιολογίας, η προσοχή στράφηκε στους λίγους επιστήμονες που μπορούσαν να ενημερώσουν το κοινό. Μετά την εμφάνισή του στην τηλεόραση, ο Βασίλακης έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον ιδιοκτήτη ενός ελληνικού εστιατορίου στο Long Island, όπου είχε δουλέψει δεκαετίες πριν, για να τον συγχαρεί που κατάφερε να κάνει κάτι σημαντικό για τον εαυτό του.
Αν οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στα κουνούπια και τις ασθένειες που μεταφέρουν ήταν προβλέψιμες, η πρόβλεψη για το επόμενο βήμα μπορεί να ήταν απλή.
“Η αλλαγή του κλίματος σίγουρα επεκτείνει το γεωγραφικό εύρος των κουνουπιών και αναπόφευκτα οι ασθένειες ακολουθούν. Αλλά επίσης συντομεύει αυτό που ονομάζουμε εξωγενή περίοδο επώασης (ο χρόνος που χρειάζεται από όταν ένα κουνούπι παίρνει ένα γεύμα μέχρι τη στιγμή που γίνεται μολυσματικό). Το βασικό είναι 14 ημέρες, αλλά σε θερμότερες περιόδους μπορούμε να το δούμε τόσο σύντομα όσο σε 9 ή 10 ημέρες”.
Τον Νοέμβριο του 2017, με μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Science,στην οποία παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια δεύτερη μόλυνση από τον δάγκειο πυρετό μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από την πρώτη.
“Με αυτή τη μελέτη, δείχνουμε για πρώτη φορά στενό εύρος των συγκεντρώσεων αντισωμάτων, που στην πραγματικότητα παράγει μια ενίσχυση της ασθένειας in vivo” τόνισε σε συνέντευξή του στο STAT.
Ο Ν. Βασιλάκης έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων είναι του Νέου Ερευνητή από την Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής το 2008, το “Dennis Bowman Memorial Scholarship Award” το 2007  και το “Wyeth – Ayerst Research ‘Above and Beyond’ Award” το 2001.
Από το 1999 είναι πλήρες μέλος στην Αμερικανική Εταιρεία Ιολογίας και από το 2003 μέλος στην Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής, στην American Committee on Arthropod-borne Viruses (ACAV) και στην Αμερικανική Επιτροπή Ιατρικής Εντομολογίας (ACME).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου