Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ο Έλληνας που σπάει συνεχώς τα ρεκόρ στο ΝΒΑ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο ταλαντούχος Έλληνας επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ που αγωνίζεται για την Εθνική Ελλάδος και τους Μιλγουόκι Μπακς των ΗΠΑ. Ο 23χρονος είχε επιλεχθεί από τους Μπακς στο νούμερο 15 του ντραφτ του πρωταθλήματος του NBA, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως το 2013.

Εξελίχθηκε σ’ έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος κι έγινε ο πρώτος που κατόρθωσε να τελειώσει ανάμεσα στις είκοσι πρώτες θέσεις του αγωνιστικού έτους για κάθε μία από τις κύριες στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα). Το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε αγώνα είναι 44 ενάντια στους Portland Trail Blazers, το 2017, ενώ έχει αποκτήσει το δικό του παρατσούκλι στο ΝΒΑ, Greek freak, δοσμένο από τους Αμερικάνους σχολιαστές, οι οποίοι τον αποκάλεσαν «Ελληνικό θαύμα της φύσης», πως είναι δηλαδή «φαινόμενο» και «σπάνιο ταλέντο».
Ο Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 στην Αττική και είναι νιγηριανής καταγωγής. Οι γονείς του, Βερόνικα και Τσαρλς -πρώην αθλήτρια του άλματος εις ύψος η πρώτη και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο δεύτερος- μετανάστευσαν μαζί με τον γιο τους, Θανάση, από το Λάγος της Νιγηρίας στην Ελλάδα, το 1991, κι εγκαταστάθηκαν στα Σεπόλια, αφήνοντας τον μεγαλύτερο γιο τους, Φράνσις, στο Λάγος με τους παππούδες του. Λίγο αργότερα από τη γέννηση του μπασκετμπολίστα, δύο νέα μέλη προστέθηκαν στην οικογένεια, ο Κώστας και ο Αλέξης.
Οι γονείς του δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν, μιας και δεν τους δίνονταν αρκετές ευκαιρίες για εργασία, και τόσο η οικονομική τους κατάσταση όσο και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν δυσχερείς. Ο Γιάννης έχει παραδεχτεί πως «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Δε μπορούσαμε να πουλήσουμε πράγματα στον δρόμο και έτσι δεν είχαμε χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό», οπότε εκείνος μαζί με τον Θανάση σε μια προσπάθεια να προσφέρουν στο εισόδημα, πουλούσαν γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.
Το 2008, ο Σπύρος Βελλινιάτης, τότε προπονητής του Φιλαθλητικού της Ζωγράφου, ανακάλυψε τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια να παίζει μπάσκετ με τα αδέλφια του. Ο Βελλινιάτης θυμάται πως όταν τον αντίκρισε, ήξερε πως μπροστά του είχε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του μπάσκετ στον κόσμο. Διηγείται χαρακτηριστικά, στο VICE SPORTS, πως εκείνη τη στιγμή είχε κοιτάξει τον ουρανό, λέγοντας «Θεέ, πώς είναι δυνατόν να μην έχει προσέξει κανείς τις φυσικές ικανότητες και το ταλέντο αυτού του παιδιού;». Τότε έγινε και η αρχή της λαμπερής καριέρας του νεαρού.
Ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν να παίζουν για τον Φιλαθλητικό, αλλά, το 2013, ο Γιάννης επιλέχθηκε σε ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς, οπότε κι η οικογένειά του τον ακολούθησε στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Όλα τα αδέλφια Αντετοκούνμπο πάτησαν στα ίδια χνάρια, με τον Φράνσις να γίνεται επαγγελματίας αθλητής ποδοσφαίρου πίσω στη Νιγηρία, με τον Θανάση και τον Κώστα να γίνονται επαγγελματίες παίκτες του μπάσκετ και τον Αλέξη να ασχολείται ενεργά με το άθλημα σε σχολικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ.
Στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ, ο Γιάννης, είχε μέσο όρο 6,8 πόντους σε 77 εμφανίσεις, σκόραρε 23 φορές διψήφιο αριθμό πόντων και μάζεψε δύο φορές διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, κάνοντας έτσι και τις δύο αυτές φορές «νταμπλ νταμπλ» (διψήφιος αριθμός σε 2 στατιστικές κατηγορίες από τις 5). Τελείωσε το αγωνιστικό έτος με 61 κοψίματα, όντας πρώτος στην αντίστοιχη κατηγορία ανάμεσα στους νεοφερμένους παίκτες του ΝΒΑ, και κατετάγη συνολικά έβδομος στον κατάλογο νεοφερμένων του πρωταθλήματος. Επίσης, επιλέχτηκε να παίξει στο Rising Stars Challenge στο Σαββατοκύριακο του All-Star του ΝΒΑ που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, όπου και σημείωσε 9 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 17 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος της σεζόν επιλέχτηκε στη δεύτερη NBA All-Rookie Team.
Στις 20 Ιανουαρίου του 2015, ο Αντετοκούνμπο έγινε ο νεαρότερος παίχτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους, ενώ εκείνον τον Φεβρουάριο, βραβεύθηκε ως ο καλύτερος παίχτης της εβδομάδας στην ανατολική Περιφέρεια. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2016, κατάφερε να κάνει το πρώτο «τριπλ νταμπλ» (τριψήφιος αριθμός σε 2 στατιστικές κατηγορίες από τις 5) της αθλητικής του σταδιοδρομίας. Τότε, έγινε και ο νεότερος αθλητής των Μπακς που έκανε «τριπλ νταμπλ», καθώς ήταν 21 ετών τη χρονιά εκείνη, και ο πρώτος παίκτης της ομάδας που πετυχαίνει 4 «τριπλ νταμπλ» εντός ενός μόλις αγωνιστικού έτους.
Το 2016, έλαβε τετραετή επέκταση συμβολαίου από τους Μιλγουόκι Μπακς, με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων, και για τις επόμενες δύο συνεχόμενες χρονιές ανακηρύχθηκε ξανά παίκτης της εβδομάδας. Οι πόντοι που είχε σκοράρει στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της σεζόν τον έγραψαν ξανά στην ιστορία της ομάδας, αλλά με τους 175 πόντους πριν το έκτο παιχνίδι, ξεχώρισε ως ο παίκτης με το μεγαλύτερο ρεκόρ πόντων για τα πρώτα πέντε παιχνίδια σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΒΑ.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ψηφίστηκε από κοινό, δημοσιογράφους, παίκτες και προπονητές βασικός παίκτης για την ομάδα της Ανατολής στον αγώνα επίδειξης 2017 NBA All-Star, ο πρώτος παίκτης των Μπακς, αλλά και ο πρώτος βασικός παίκτης της ομάδας, μετά από πολλά χρόνια όπου μέλος των Μιλγουόκι Μπακς είχε κερδίσει τους αντίστοιχους τίτλους. Το 2018 ψηφίστηκε και πάλι 2018 NBA All-Star κι έγινε το πρώτο μέλος της ομάδας, από το 1980, που ονομάστηκε με αυτόν τον τίτλο για δύο συνεχόμενα All-Star Games.
Από το καλοκαίρι του 2016, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον αδερφό του, Θανάση, δραστηριοποιούνται με τη διοργάνωση των Antetokounbros, η οποία αποτελείται από αγώνες επίδειξης και φιλικά παιχνίδια με σκοπό την προώθηση του μπάσκετ και της ευρύτερης αθλητικής άμιλλας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Ο Αντετοκούνμπο υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας:
– Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στην Εσθονία, το 2013.
– Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κυπέλλο του 2014.
– Αγωνίστηκε με την Εθνική ανδρών στο Eurobasket τοy 2015, όπου η Ελλάδα κατετάγη 5η με μόλις μία ήττα.
– Συμμετείχε με την Εθνική Ελλάδος στα προκριματικά του Τορίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

www.ellines.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου