Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Νέα γενιά ρομπότ υπόσχεται τέλος στα εντομοκτόνα ευρέος φάσματος

Μία νέα γενιά ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να αντικαταστήσει την πολύ-βιομηχανία που παράγει τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως μέχρι σήμερα.

Τα ρομπότ, που μοιάζουν με τραπεζάκια με ρόδες, λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό που τους επιτρέπει, μέσω της χρήσης κάμερας, να εντοπίζουν και να ψεκάζουν στοχευμένα τα ζιζάνια.

Τα ρομπότ αυτά βρίσκονται στο τελικό δοκιμαστικό στάδιο, αλλά επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό θα πλήξουν άμεσα την βιομηχανία εντομοκτόνων και σχετικών προϊόντων, η αξία της οποίας ανέρχεται στα $100 δις.

Μέχρι στιγμής, το επικρατέστερο μοντέλο στον αγροτικό τομέα ήταν αυτό σύμφωνα με το οποίο μεγάλες ποσότητες ζιζανιοκτόνων ψεκάζονται σε τεράστιες εκτάσεις (εξού και εντομοκτόνα ευρέος φάσματος) σπαρμένες με ΓΜΟ, οι οποίοι είναι ειδικά παρασκευασμένοι για να αντιστέκονται στα χημικά αυτά.

Η βιομηχανία των φαρμάκων αυτών ηγείται από εταιρείες όπως η Bayer και η Syngenta, πολλές εκ των οποίων προσπαθούν να προσαρμόσουν το επαγγελματικό τους μοντέλο αναμένοντας τις επιπτώσεις τέτοιων τεχνολογικών καινοτομιών.


Η ecoRobotix, εταιρεία Ελβετικής προέλευσης, που δημιούργησε αυτή τη νέα γενιά ρομπότ, προσμένει ότι η εφεύρεση της θα μειώσει την χρήση ζιζανιοκτόνων εώς και 20 φορές. Η εταιρεία υπολογίζει να δημοσιεύσει το μοντέλο το 2019.

Παρόμοια εφεύρεση έχει δημιουργήσει και η Αμερικάνικη εταιρεία Blue River, που υπολογίζει να μειώσει την χρήση ζιζανιοκτόνων κατά 90%. Αντίστοιχες τεχνολογίες προσπαθούν να εξελίξουν και άλλες εταιρείες παγκοσμίως όπως η γερμανική Robert Bosch και η δανέζικη Agrointelli.

Ειδικοί στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνολογίας προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους εξελίξεις είναι αναπόφευκτες καθώς, ως επί το πλείστον, η τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη, το κίνητρο είναι μεγάλο, καθώς μπορούν να μειωθούν σημαντικά τα κόστη της αγροτικής παραγωγής και, τέλος, τέτοιες τεχνολογίες είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Κάποιες εταιρείες όπως η Bayern και η Bosch έχουν ήδη ξεκινήσει να συνεργάζονται, σε μία απόπειρα να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους, με στόχο να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει την παράλληλη χρήση έξι ζιζανιοκτόνων. Άλλες εταιρείες, όπως η Syngenta, δηλώνουν ότι δεν αποσκοπούν σε έμμεση επένδυση σε τέτοιου είδους τεχνολογίες, αλλά αναζητούν συνεργασίες με άλλες εταιρείες στις οποίες μπορούν να συμβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά, ειδικοί όπως ο αναπληρωτής διευθυντής του ταμείου Ευκαιριών Τροφίμων και Γεωργίας Sarasin (Sarasin Food & Agriculture Opportunities fund), προειδοποιούν ότι οι τιτάνες της γεωργίας θα πρέπει να κινηθούν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες αν ελπίζουν να επιβιώσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο ίδιος προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση στη ζήτηση τέτοιου τύπου τεχνολογίας μόλις αρχίσει να χρησιμοποιείται από αγροτικές παραγωγές.

Οι τεχνολογίες αυτές καταφθάνουν σε κομβικό χρονικό σημείο καθώς τελευταία η χρήση των προαναφερθέντων ζιζανιοκτόνων ευρέος φάσματος, και συγκεκριμένη της γλυφοσάτης (που είναι το δημοφιλέστερο εξ αυτών), έχει υποστεί βαριά κριτική από περιβαλλοντολόγους αλλά και από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Μετά από περίπου 20 χρόνια χρήσης γλυφοσάτης στην Αμερική, η χώρα βιώνει άνοδο σε νέους τύπους ζιζανίων που έχουν καλλιεργήσει τη δυνατότητα να αντιστέκονται στα ζιζανιοκτόνα. Παράλληλα, τα επιτρεπόμενα όρια για την χρήση γλυφοσάτης αναθεωρούνται, καθώς δεν έχει λυθεί ακόμα το ερώτημα του κατά πόσο η γλυφοσάτη έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Τέλος, ένα ακόμα θετικό της χρήσης νέας τεχνολογίας στοχευμένων ζιζανιοκτόνων είναι ότι πιθανώς επιτρέψουν την επαναχρησιμοποίηση παλαιότερων ζιζανιοκτόνων τα οποία δεν έχουν πλέον τα θεμιτά αποτελέσματα σε ψεκασμούς ευρέος φάσματος, αλλά πιθανώς να παραμένουν αποτελεσματικά για στοχευμένους ψεκασμούς.

www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου