Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πορεία ανάπτυξης για την περιοχή του Αποκόρωνα

Σε πορεία ανάπτυξης βρίσκεται ο Αποκόρωνας με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της περιοχής ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.
Oι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ όπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος μέσα στην επόμενη διετία ο Αποκόρωνας θα έχει επιπλέον 3.000 κλίνες σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με σημαντική αναβάθμιση των υποδομών μέσα από έργα που ολοκληρώνονται ή ξεκινούν το επόμενο διάστημα.

Πέρα από τις σημαντικές γνωστές εξελίξεις που αφορούν τους βιολογικούς καθαρισμούς Καλυβών, Αλμυρίδας και Γεωργιούπολης, προχωρούν δύο έργα ύδρευσης , προϋπολογισμού 1.700.000€ και 1.800.000 ευρώ στη Γεωργιούπολη και στον Βάμο, «ώστε να προστατεύσουμε περιβαλλοντικά τα νερά μας και να δώσουμε ποιοτικό νερό στους δημότες μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στα “Χ.ν.’ ο κ. Κουκιανάκης.


Παράλληλα προχωρά αρδευτικό έργου ύψους 2.700.000€ για την ευρύτερη περιοχή βορειοανατολικά της Δημοτικής Ενότητας Βάμου. Στα έργα αυτά έρχεται να προστεθεί η αποκατάσταση των δρόμων από τις πρόσφατες θεομηνίες, οι παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από την περιφέρεια αλλά και στην παλιά εθνική οδό από την Περιφέρεια Κρήτης. «Ελπίζουμε πάντως, να προχωρήσει και το μεγάλο έργο της οδικής ασφάλειας, αυτό του ΒΟΑΚ, να εκτελεστεί από το υπουργείο υποδομών και σε συνδυασμό με όλες τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται να δώσουν νέα δυναμική και να αναβαθμίσουν τον Αποκόρωνα», σχολίασε ο κ. Κουκιανάκης.


Εν τω μεταξύ, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης σε Αλμυρίδα, Καλύβες, Γεωργιούπολη και Καβρό, ο δήμος Αποκορώνου αποφάσισε να εφαρμοστεί και φέτος στις περιοχές αυτές το πρόγραμμα “πόρτα – πόρτα” για την αποκομιδή των απορριμάτων, ώστε να σταματήσουν οι άσχημες εικόνες με συσσωρευμένα σκουπίδια γύρω από τους κάδους.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η αποκομιδή θα είναι συνεχής στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας, από το ειδικό μικρό όχημα. «Είναι μια εξέλιξη σημαντική για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζει ο κ. Κουκιανάκης, δηλώνοντας ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίας αγκάλιασαν το “πόρτα – πόρτα”.

Ο ίδιος μάλιστα γνωστοποιεί στα “Χ.ν.” ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για έναν καθαρό Δήμο, διαπιστώθηκε αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης του υφιστάμενου προσωπικού στον οδοκαθαρισμό, τον καλλωπισμό και τη συντήρηση γενικά των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου. «Αδυνατεί η υπηρεσία μας με 13 εργάτες μόνο να κάνει ένα τόσο μεγάλο έργο», σημειώνει ο δήμαρχος Αποκορώνου, εξηγώντας πς για το λόγο αυτό ο δήμος προχωρά σε ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο. Παράλληλα ο κ. Κουκιανάκης ζητά από το σύνολο των Δημοτών και από τους επισκέπτες, να χρησιμοποιεί την ειδική εφαρμογή και να ενημερώνει τον Δήμο για ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα στα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας (28250340522) αλλά και στα κινητά των αρμοδίων αντιδημάρχων: Κουκουράκη Ιωάννη 6944573801 και Κοτσιφάκη Αντωνίου 6987065027. «Οι πολίτες να επικοινωνούν μαζί μας προκειμένου να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις», καταλήγει ο κ. Κουκιανάκης.

Στη θέση τους από αύριο οι ναυαγοσώστες

Εν τω μεταξύ, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει το νέο Προεδρικό Διάταγμα στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, από αύριο επανδρώνονται με 15 άτομα οι 14 ναυαγοσωστικοί πύργοι (δύο περισσότεροι από πέρυσι) στις παραλίες του Δήμου Αποκορώνου.

Ο δήμαρχος εξήγησε στα “Χ.ν.” ότι «η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι η βασική προϋπόθεση για τις γαλάζιες σημαίες στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά». Οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στους πύργους μέχρι τις 5 το απόγευμα με το συνολικό κόστος της παρουσίας τους να “εκτοξεύεται” φέτος από τις 145.000 στις 247.000 ευρώ. «Μοιραία αυτό το ποσό θα το μετακυλήσουμε από την επόμενη χρονιά σε αυτούς που μισθώνουν τις παραλίες του δήμου», εξήγησε ο κ. Κουκιανάκης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος για την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτό το αίτημα των δήμων για αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος.

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι δήμοι είναι απαράδεκτος. Κάνουν ουσιαστικά “βιασμό” του προϋπολογισμού των δήμων εις βάρος άλλων κωδικών και γενικότερα σε βάρος των δημοτών», αναφέρει ο κ. Κουκιανάκης, φέρνοντας και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της προχειρότητας με την οποία εφαρμόστηκε η νέα νομοθεσία. «Δεν προβλέπει πρακτική εκπαίδευση αλλά μόνο θεωρητική. Προβλέπει να χειρίζονται VHF οι ναυαγοσώστες αλλά δεν προλαβαίνουν να πάρουν άδεια ραδιοερασιτέχνη αφού αυτό χρειάζεται μήνες! Είναι ξεκάθαρη η προχειρότητα της διάταξης αυτής η οποία ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε αυξάνοντας υποτίθεται την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για να το πετύχει όμως αυτό ουσιαστικά, θα έπρεπε να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά ώστε να μην καταστρέφει τους προϋπολογισμούς των Δήμων», κατέληξε ο δήμαρχος.

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου