Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Γ. Ρέτσος: Εως και το 27,3% του ΑΕΠ στηρίζει ο τουρισμός

«Για μια ακόμα χρονιά αποδείχθηκε ότι ο τουρισμός αποτελεί τον στυλοβάτη, τον ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια μοναδική αξία για την ελληνική κοινωνία», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ανοίγοντας τις εργασίες της Κλειστής Συνεδρίασης της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ο τουρισμός καταφέρνει να παραμείνει για ακόμα μια χρονιά ο πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στις προκλήσεις και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Ως προκλήσεις περιέγραψε το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται και ως προβλήματα εστίασε στην υπεροφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος.
«Για το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016», τόνισε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε «Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%».
Ο κ. Ρέτσος απευθυνόμενος στους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στάθηκε σε 4 προτεραιότητες που τέθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο και που φυσικά αποτελούν στόχο για την επόμενη περίοδο.
Η πρώτη είναι η διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού. Ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για δύο αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα κομμάτια που τώρα έχει έρθει η ώρα να μπουν στη θέση τους, όπως είπε.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση. Ο ΣΕΤΕ, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, έδωσε μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή ο εκπαιδευτικός πυλώνας του ΙΝΣΕΤΕ, το SETE Training συνεχίζει την σπουδαία δουλειά που κάνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης ενδυναμώνουν τις δεξιότητες, αναπτύσσουν τις ικανότητες των ανθρώπων του τουρισμού.
Η τρίτη είναι η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέτσος εξήγησε ότι προσπάθεια του ΣΕΤΕ είναι να εμπεδώσει και να επικοινωνήσει στη κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού. «Να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να ακούσουμε και να μας ακούσουν» ανέφερε.
Τέλος, η τέταρτη είναι η αγροδιατροφή και η ευρύτερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τουρισμού και της αγροδιατροφής, οι συνέργειες και η διασύνδεσή τους, προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου