Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ρομπότ συναρμολογούν έπιπλα ΙΚΕΑ σε ένα εικοσάλεπτο

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει κάποιο έπιπλο από το ΙΚΕΑ και παιδεύονται μια και παραπάνω ώρες για να συναρμολογήσουν τα υλικά σύμφωνα με τις φαινομενικά τόσο απλές οδηγίες της φινλανδικής εταιρείας.


Λύση σε αυτό το τόσο... κοινότυπο πρόβλημα έρχονται να προσφέρουν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη που δημιούργησαν δύο ρομπότ, που είναι τα πρώτα στον κόσμο τα οποία μπορούν να συναρμολογήσουν έπιπλα της ΙΚΕΑ πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο που... καταλαβαίνει τις οδηγίες.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics τα ρομπότ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Νανγιάνγκ που διαθέτουν βραχίονες, αισθητήρες και τρισδιάστατες κάμερες, μπόρεσαν από κοινού να συναρμολογήσουν μια καρέκλα "Stefan" της ΙΚΕΑ σε περίπου 20 λεπτά.

Από αυτά, τα 11 λεπτά χρειάσθηκαν προκειμένου τα ρομπότ να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους με τη βοήθεια του κατάλληλου αλγόριθμου, ενώ η ίδια η συναρμολόγηση της καρέκλας τούς πήρε μόνο εννέα λεπτά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΙΚΕΑ, ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται 10 έως 15 λεπτά για να κάνει το ίδιο.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια τέτοια ρομπότ -χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους- θα αναλαμβάνουν να συναρμολογήσουν οποιοδήποτε έπιπλο, είτε έχοντας "διαβάσει" τις οδηγίες, είτε παίρνοντας φωνητικές εντολές, είτε ακόμη και βλέποντας απλώς μια εικόνα έτοιμου του επίπλου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι παρά τις συνεχείς προόδους, τα ρομπότ δυσκολεύονται να κάνουν πράγματα που φαίνονται απλά στους ανθρώπους, όπως να καρφώσουν ένα καρφί σε μια τρύπα, να χειρισθούν γλιστερά αντικείμενα ή να πιάσουν πολύ μαλακά πράγματα όπως φρούτα, χωρίς να τα λιώσουν.

Ενδεικτικά, όπως παραδέχθηκαν οι μηχανικοί της Σιγκαπούρης, τα ρομπότ τους -για τα οποία χρειάσθηκαν μια τριετία για να τα κατασκευάσουν- δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσουν τη δουλειά, π.χ. να βάλουν όλες τις βίδες.

Αυτό οδηγεί μερικούς καχύποπτους ν' αμφιβάλλουν ότι σε δέκα χρόνια οι άνθρωποι όντως θα έχουν σταματήσει να παιδεύονται με τη συναρμολόγηση των επίπλων χάρη στα ρομπότ.

www.dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου