Τρίτη 24 Απριλίου 2018

15 εκατ. ευρώ επενδύει η Deca στη Viva Wallet

Επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή της με μειοψηφικό ποσοστό στη Viva Wallet Holdings, ανακοίνωσε η DECA Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar.

Πρόκειται για την έκτη επένδυση που πραγματοποιεί το Diorama –ένα αναπτυξιακό fund 135 εκατ. ευρώ– που συμμετέχει κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να εκμεταλλευτούν τα εν δυνάμει ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να γίνουν ισχυροί παίκτες στον διεθνή χώρο. Οι επενδυτές του fund είναι διακεκριμένοι Ελληνες επιχειρηματίες καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Ο όμιλος εταιρειών VivaWallet δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000. Αποτελείται από τις εταιρείες VivaWallet Holding A.E. (μητρική εταιρεία του ομίλου, πρώην Realize A.E.), η οποία για περισσότερα από 18 χρόνια διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής για συστήματα συναλλαγών, τη Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που δραστηριοποιείται σε B2C υπηρεσίες μεταφορών, θεαμάτων (γνωστή ως Viva.gr), καθώς και τη Viva Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε. («Viva Payments»). Η Viva Payments αποτελεί το μοναδικό Ιδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος στην Ελλάδα, το οποίο είναι μέλος των οργανισμών MasterCard και Visa για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing) και είναι ο μόνος χρηματοοικονομικός οργανισμός πανευρωπαϊκά που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε cloud υποδομές (Microsoft Azure). Η Viva Payments παρέχει υπηρεσίες πληρωμών σε τρία νομίσματα και πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ρουμανία). Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Ελλάδα, διαθέτει υποκατάστημα στις Βρυξέλλες και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία «passporting» της άδειάς της στις υπόλοιπες 29 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Viva, Χάρη Καρώνη, «η επένδυση του Diorama και των διεθνών θεσμικών επενδυτών του, αποτελεί μία ενδιάμεση χρηματοδότηση του 5ετούς αναπτυξιακού πλάνου της εταιρείας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Το πλάνο αυτό ξεκίνησε με τη στρατηγική μας συνεργασία με τις επενδυτικές εταιρείες συμφερόντων της Μαριάννας Ι. Λάτση και του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση τον Νοέμβριο 2014. Τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης διαχειρίζεται η Jefferies Group LLC». Από την πλευρά της DECA Investments, ο διευθυντής επενδύσεων Γιάννης Καλαντζής σημείωσε ότι «επόμενος στόχος της Viva θα είναι η διεκδίκηση μιας ουσιαστικής θέσης στη ραγδαία εξελισσόμενη ευρωπαϊκή αγορά. Πιστεύουμε ότι ως επενδυτές θα τη βοηθήσουμε να ενδυναμώσει τη θέση της στον ταχέως αναπτυσσόμενο και υπό διαμόρφωση κλάδο των εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και πιο συγκεκριμένα αυτόν των πληρωμών και συναλλαγών που έχει προσελκύσει μόνο το 2017 επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο».
Το Diorama έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε πέντε εταιρείες. Οι υφιστάμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών (Atlas Tapes), την παραγωγή προϊόντων βιομηχανικής ντομάτας (Damavand), την ψηφιακή μουσική και την ψηφιακή διαφήμιση σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (InternetQ), τη συσκευασία φρέσκου γάλακτος (Adam Pack) και την παραγωγή και διάθεση γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ (Axel Accessories).

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου