Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια στα δεξαμενόπλοια

Τα δεξαμενόπλοια είναι πλοία τα οποία κουβαλάνε επικίνδυνα φορτία που περιέχουν εύφλεκτα και τοξικά αέρια, άκρως δηλητηριώδη για το πλήρωμα. Ένα μικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει έκρηξη, ρύπανση και φωτιά.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του φορτίου κατά την φόρτωση, την μεταφορά αλλά και στην εκφόρτωση. Πρέπει οι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι να είναι γνώστες και έμπειροι, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Το κάθε μέλος του πληρώματος – και ανάλογα με τα καθήκοντα που έχει – θα πρέπει να γνωρίζει τι θα κάνει σε μια κατάσταση ανάγκης όπως είναι η φωτιά, η έκρηξη, η ρύπανση ή και ακόμα αν κάποιος προσβληθεί από τοξικά αέρια.

Οι αξιωματικοί θα πρέπει να μειώνουν το ρίσκο και να παίρνουν όλα τα μέτρα για να είναι ασφαλείς το πλήρωμα, το πλοίο και το περιβάλλον.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά χρήσιμα για την ασφαλειά σας

1. Κλείνουμε τις πόρτες του ακομοδεσίου: Σε περίπτωση που έχουμε φορτίο με πολύ υψηλά τοξικά αέρια (κυρίως H2S) θα πρέπει όλα τα ανοίγματα του ακομοδεσίου να είναι κλειστά. Αυτό βέβαια για όλους εμάς που ζούμε εκεί μέσα δεν είναι και το καλύτερο, αλλά για την ασφάλεια μας θα πρέπει να γίνει.

2. Κλιματιστικό: Ο Α μηχανικός το ρυθμίζει να τραβάει αέρα μέσα από το ακομοδέσιο και όχι απ’ έξω.

3. Φυσικός εξαερισμός: Κλείνουμε τις διόδους από τον φυσικό εξαερισμό (Natural Ventilation) που έχουμε γύρο από το ακομοδέσιο.

4. Κλείνουμε τα ανοίγματα: Κλείνουμε καλά όλα τα ανοίγματα για τις μετρήσεις που έχουμε στις δεξαμενές φορτίου (Ullage Ports).

5. Εξαεριστικά σε καλή λειτουργία: Τα εξαεριστικά όπως τα PV και PV braker θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και να δουλεύουν τέλεια.

6. Ελέγχουμε το αλαρμ υψηλής πίεσης: Πριν την φόρτωση θα πρέπει να ελέγξουμε αν το σύστημα λειτουργεί και το αλαρμ ενεργοποιείται.

7. Έλεγχος σε όλα τα αλάρμ και το »σταμάτημα έκτακτης ανάγκης των αντλιών (trips)»: Ελέγχουμε όλα τα αλαρμ όπως των σεντινών και των High level alarm. Ακόμα ελέγχουμε όλα τα κουμπιά που έχουμε για το σταμάτημα των αντλιών σε περίπτωση ανάγκης.

8. Έλεγχος των αντλιών: Ελέγχουμε την κατάσταση των αντλιών στο αντλιοστάσιο.

9. Έλεγχος στο αντλιοστάσιο: Κατά την διάρκεια της εκφόρτωσης ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το αντλιοστάσιο.

10. Ελέγχουμε τις φλάντζες και τις μάνικες: Πριν ξεκινήσει η φόρτωση ή εκφόρτωση προσέχουμε οι φλάντζες και η μάνικες να είναι σε καλή κατάσταση. Πριν ενώσουμε τις μάνικες προσέχουμε οι υποδοχές να είναι καθαρές από τυχόν παλιές φλάντζες η από οτιδήποτε άλλο μας προξενήσει πρόβλημα.

11. Ελέγχουμε τους κάβους: κατά την διάρκεια της φόρτωσης και εκφόρτωσεις ελέγχουμε τους κάβους αν είναι πολύ τεντωμένοι η λασκαρισμένοι. Λόγω το ότι φορτώνουμε ή ξεφορτώνουμε το πλοίο αλλάζει βύθισμα και διαγωγή οπότε θα πρέπει να το προσέχουμε αυτό. Ακόμα, όταν έχουμε παλίρροια θα πρέπει να το προσέχουμε ακόμη περισσότερο.

12. Γείωση: θα πρέπει να έχουμε γείωση για την αποφυγή του στατικού ηλεκτρισμού.

13. draining arrangement: Θα πρέπει τα valve τα οποία βρίσκονται αριστερά και δεξιά από τις δεξαμενές καταλοίπων (slop tanks) να είναι σε καλή κατάσταση σε περίπτωση που χρειαστεί να τα ανοίξουμε λόγω υπερχείλισης η άλλης έκτακτης ανάγκης.

14. Φωτισμός: Φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής φωτισμός και στο κατάστρωμα και στο αντλιοστάσιο

15. Καιρικές συνθήκες: Κατά την εκφόρτωση και φόρτωση ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες για τυχόν επιδείνωση του καιρού.

16. Εξοπλισμός: Θα πρέπει να έχουμε όλο τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης έτοιμο προς χρησιμοποίηση. Πυροσβεστήρες, μάνικες και anti-spill θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα

17. Όργανα μέτρησης αερίων: Το πλήρωμα το οποίο είναι βάρδια στο κατάστρωμα θα πρέπει να φέρει τα προσωπικά όργανα μέτρησης τοξικών αερίων.

18. Υδρορροές (μπούνια): Όλες οι υδρορροές θα πρέπει να είναι κλειστά κατά την διάρκεια της φόρτωσης και εκφόρτωσης.

Για να είναι ασφαλής ο χειρισμός του φορτίου και η διαδικασία να γίνεται όπως προβλέπεται, θα πρέπει το πλήρωμα να εκπαιδεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε περιπτώση έκτακτης ανάγκης.

www.e-nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου