Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Καθηγητής Αεροναυτικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια

Ο Άρης Ροζάκης είναι Καθηγητής Αεροναυτικής και Καθηγητής Μηχανολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Ήταν επίσης ο πέμπτος διευθυντής των Μεταπτυχιακών Αεροδιαστημικών Εργαστηρίων, γνωστό ως GALCIT.

Μετά από ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της διοίκησης του Ροζάκη, το GALCIT ανέκτησε τη θέση του ως το πρώτο τμήμα αεροναυπηγικής στην Αμερική και στη συνέχεια μοιράστηκε αυτή τη θέση με το Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του MIT, ένα τμήμα που έχει περίπου 5 φορές το μέγεθός του.

Ο καθηγητής Ροζάκης επικεντρώνεται στη στερεά μηχανική, τις δυναμικές μηχανικές ιδιότητες, τις βαλλιστικές επιπτώσεις, την επίδραση των μικρομετεωριτών στο διαστημικό σκάφος, τη δυναμική θραύση και κατακερματισμό, την αδιαβατική ταινία διάτμησης, τη μηχανική βλάβης σεισμού, τη μηχανική μεταλλικών γυαλιών, την αποκατάσταση αρχαίων μνημείων πέτρας και τη μηχανική των λεπτών ταινιών .

Είναι ένας από τους 6 Έλληνες ερευνητές που επέλεξε η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) για να εντάξει στα μέλη της, σε αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς τους στην έρευνα. Η εκλογή ενός επιστήμονα ως εταίρου (fellow) της AAAS, γίνεται από τα ήδη υπάρχοντα μέλη της, και αποτελεί μια παράδοση που ξεκίνησε από την ίδρυσή της το 1874 και αποτελεί σημαντική τιμή για τον επιστημονικό κόσμο στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής Ροζάκης αναγνωρίστηκε ειδικά για τις «διακεκριμένες συνεισφορές του στον τομέα της αεροναυπηγικής και της μηχανολογίας, ιδιαίτερα για τη μηχανική θραύσης υλικών». Τα νέα μέλη θα τιμηθούν στις 17 Φεβρουαρίου 2018 κατά τη διάρκεια του Φόρουμ της ένωσης στο Όστιν του Τέξας.

Ο καθηγητής Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, τον Ιούνιο του 1975. Το Σεπτέμβριο του 1975 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να φοιτήσει στο University College Oxford και να σπουδάσει την επιστήμη της μηχανικής. Έλαβε το πτυχίο του (B.A.) και το πτυχίο Master of Arts (M.A.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1978 και το 1986 αντίστοιχα. Το 1980 απέκτησε το πτυχίο ScM και το 1982 το Διδακτορικό του στη Μηχανική από το Brown University. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) ως βοηθός καθηγητής το 1982, ως το νεότερο μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Ινστιτούτου. Το 2004, ονομάστηκε Theodore von Kármán Καθηγητής Αεροναυτικής και Καθηγητής Μηχανολογίας.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στον τομέα της μηχανικής και της αεροναυπηγικής, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο και το Βραβείο Rudolf Kingslake (1989) από τη Διεθνή Εταιρεία Οπτικής Μηχανικής (SPIE) και διάφορα βραβεία από τη Society for Experimental Mechanics (SEM). Το 2005 η SEM τον επέλεξε να τιμηθεί με το μετάλλιο William M. Murray και να γίνει Λέκτορας, για τις συνεχείς συμβολές του στην ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων για ακριβή μέτρηση παροδικών, δυναμικών φαινομένων. Το 2012 διορίστηκε Commandeur dans l’Ordre des Palmes Académiques από τη Δημοκρατία της Γαλλίας. Το 2013, έλαβε το Βραβείο «Περικλής Σ. Θεοχάρης» από την Εταιρεία Πειραματικής Μηχανικής για τη δια βίου συμβολή του στην πειραματική επιστήμη και μηχανική. Εκλέχθηκε επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Academia Scientiarum et Artium Europaea), Συνεργάτης της Ινδικής Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (INAE) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Εθνική Ακαδημία Ελλάδος). Το 2015 έλαβε το μετάλλιο Sia Nemat-Nasser από τη SEM για τη διεπιστημονική του χρήση της πειραματικής μηχανικής για να προωθήσει το πεδίο της σεισμολογίας.

Το 2016 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Theodore von Kármán από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) και εκλέχθηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS). Το 2017 εξελέγη Επίτιμος Συνεργάτης του International Congress on Fracture (ICF) και μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU).

Από το 2009 έως το 2015, διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών (EAS) στο Caltech. Αυτή η θέση είναι ισοδύναμη με αυτή του «Κοσμήτορα» σε σχολή μηχανικής, σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια. Ως πρόεδρος του τμήματος EAS, προήδρευσε το μεγαλύτερο από τα έξι ακαδημαϊκά τμήματα του Caltech, το οποίο έχει πάνω από το ένα τρίτο της σχολής του Ινστιτούτου και το σαράντα τοις εκατό του συνόλου του φοιτητικού και μεταδιδακτορικού πληθυσμού.

Έχει διατελέσει Μέλος και Πρόεδρος διαφόρων Συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένων του Jet Propulsion Laboratory του Εργαστηρίου αεριώθησης της NASA, του Συμβουλίου του Joint Center of Artificial Photosynthesis (JCAP), της διευθύνουσας επιτροπής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Keck (KISS), του Institute Academic Council (IACC) κ.ά. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της “Oration Diagnostics”, μιας νεοφυούς επιχείρησης με έδρα τη Pasadena και τη Silicon Valley, που ίδρυσε με τον Subra Suresh, τότε Κοσμήτορα Μηχανικών του MIT, τώρα πρόεδρο του Nanyang Technological University (NTU) Elect. Ο Ροζάκης έχει υπάρξει επίσης Πρόεδρος της Fracture & Failure Mechanics Committee of the Applied Mechanics Division (AMD) της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών (ASME), και της Executive Committee of the Applied Mechanics Division της ASME. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του International Conference on Fracture (ICF).

www.ellines.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου