Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Η νέα μέθοδος βιοψίας για τον προστάτη

Τα μειονεκτήματα της κλασικής βιοψίας του προστάτη και τα πλεονεκτήματα μίας νέας μεθόδου με την ονομασία ELASTIC 3D MR/TRUS FUSION, όσον αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, αναλύουν σε άρθρο τους ο Μενέλαος Καλογερής , Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος, Ιατρικό Π. Φαλήρου, και ο Ιωάννης Κανδηλιώτης, Ακτινοδιαγνώστης, Επιμελητής Απεικονιστικού τμήματος, Ιατρικό Π. Φαλήρου.

Αναλυτικά το κείμενο:

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες με 345.000 νέες περιπτώσεις ετησίως στην Ευρώπη.

Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο (87.400 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη) και προσβάλλει άνδρες άνω των 50 ετών. Επί του παρόντος, η βιοψία του προστάτη είναι η μόνη μέθοδος διάγνωσης του προστατικού καρκίνου και αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής επιλογής, αφού η αξιοπιστία της κλασσικής μεθόδου, που χρησιμοποιείται σήμερα, αμφισβητείται ισχυρά. Η ευαισθησία της μεθόδου κυμαίνεται από 60% έως 80%. Πρακτικά λοιπόν, με την κλασσική μέθοδο βιοψίας προστάτη, το 40% με 20% των προστατικών καρκίνων δε διαγιγνώσκονται.

Τα μειονεκτήματα της κλασσικής βιοψίας του προστάτη είναι:

1. Απεικόνιση του προστάτη σε 2 διαστάσεις.

2. Η κίνηση του εξεταζόμενου κατά τη διάρκεια της βιοψίας.

3. Η παραμόρφωση του προστάτη από τη διορθική κεφαλή των υπερήχων.

4. Η ανεπαρκής χαρτογράφηση του προστάτη.

5. Η αδυναμία καταγραφής της διαδικασίας που καθιστά αδύνατη την ανασκόπησή της.

6. Η αδυναμία αξιοποίησης των ευρημάτων της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας.

Τα μειονεκτήματα της κλασσικής βιοψίας προστάτη ξεπερνιούνται από μία νέα μέθοδο βιοψίας προστάτη, την ELASTIC 3D MR/TRUS FUSION, που εφαρμόζεται αποκλειστικά και για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών.

Το πρώτο σύστημα βιοψίας ELASTIC FUSION έχει εγκατασταθεί στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου. Η νέα μέθοδος αξιοποιεί τα ευρήματα της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας που αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο απεικόνισης του προστάτη.

Πρόκειται για μία υβριδική μέθοδο απεικόνισης η οποία, συνδυάζοντας τις εικόνες της Μαγνητικής Τομογραφίας και του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος, παρέχει μία συνδυαστική εικόνα τριών διαστάσεων του προστατικού αδένα όπου σημειώνονται αυτόματα οι ύποπτες περιοχές που έχουν καταγραφεί και λαμβάνονται με ακρίβεια χιλιοστού βιοψίες.

Η αντιστοίχιση των ύποπτων περιοχών που αναδεικνύονται στην Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία προστάτη, στο υπερηχογράφημα 2 διαστάσεων που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα, δεν είναι εφικτή.

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου βιοψίας προστάτη ELASTIC 3D MR/TRUS FUSION συνοπτικά είναι:

1. Αξιοποίηση των ευρημάτων των Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας προστάτη.

2. Τρισδιάστατη υπερηχογραφική απεικόνιση του προστάτη.

3. Εξουδετέρωση της κίνησης του εξεταζόμενου μέσω ειδικού λογισμικού.

4. Διόρθωση της παραμόρφωσης του προστάτη με τη χρήση ειδικής περιγραμματικής μεθόδου.

5. Λήψη μικρότερου αριθμού δειγμάτων, με συνέπεια την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

6. Ακριβής χαρτογράφηση του προστάτη.

7. Τεκμηριωμένη καταγραφή της βιοπτικής διαδικασίας ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ενδεχόμενη επανάληψή της.

8. Ανίχνευση 16% περισσότερων καρκίνων του προστάτη σε σχέση με την κλασσική μέθοδο βιοψίας.

Η υπεροχή της νέας μεθόδου βιοψίας τεκμηριώνεται από πολλές πρόσφατες μελέτες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει δημοσιευθεί το 2013 στο περιοδικό «Prostate Cancer» (3D vs 2D Systematic Transrectal Ultrasound – guided Prostate Biopsy). Η μέθοδος εφαρμόζεται στο εξωτερικό ιατρείο, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη, αφού η εξέταση πραγματοποιείται με μέθη. Το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης είναι διαθέσιμο αυθημερόν έτσι ώστε ο εξεταζόμενος να μην επιβαρύνεται από πολυήμερη αγωνιώδη αναμονή.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου