Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Τα αυτόνομα οχήματα θα αλλάξουν το τοπίο στις μεταφορές

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δοκιμάζονται ήδη σε πραγματικές συνθήκες και σε μερικά χρόνια αναμένεται να βρίσκονται παντού.
Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας θα φέρουν τα επόμενα χρόνια τα λεγόμενα «αυτόνομα αυτοκίνητα». Αφενός θα αλλάξουν τον τρόπο μετακίνησής μας εντός των πόλεων αλλά και μεταξύ αυτών και αφετέρου αναμένεται να αλλάξουν την κοινωνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Η μαζική έλευση των αυτόνομων αυτοκινήτων, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και σε σειρά αισθητήρων που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον που κινούνται, απέχει λιγότερο απ’ όσο φαντάζονται οι περισσότεροι.

Ηδη αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες και σε έξι χρόνια αναμένεται να βρίσκονται, κυριολεκτικά, παντού, σύμφωνα με τον Κάρλος Γκοσν, διευθύνοντα σύμβουλο της Renault-Nissan. Μια τόσο μεγάλη αλλαγή, και μάλιστα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δεν θα επηρεάσει μόνο την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά θα αλλάξει ριζικά και τις πόλεις όπου ζούμε οι περισσότεροι καθώς και τον τρόπο ζωής μας, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο άμεσο μέλλον, όταν οι περισσότεροι θα μπορούν να καλούν ένα φθηνό αυτόνομο ταξί με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους, το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς θα δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, η χρήση υπηρεσιών μετακίνησης, όπως η Uber και η Lyft, έχει περιορίσει τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις ΗΠΑ αλλά και τη χρήση ποδηλάτων και ιδιωτικών αυτοκινήτων, και έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να περιορίσουν ακόμη και το βάδισμα. Αν αυτά τα ταξί (με την ευρεία έννοια) έχουν ως οδηγό ένα ρομπότ, η προσφερόμενη υπηρεσία θα γίνει ακόμα φθηνότερη και πιο άνετη σε σχέση με τρένα και λεωφορεία, ενώ η μείωση του επιβατικού κοινού θα αποδειχθεί αρνητικός παράγοντας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εξίσου πιθανό είναι να περιοριστεί και η ζήτηση για κοντινά σχετικά αεροπορικά ταξίδια. Μια άλλη θετική εξέλιξη προβλέπεται ότι θα είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι και 90% έως το 2050, χάρη στη χρήση ενός προηγμένου λογισμικού, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και στη μείωση των ασφαλίστρων, κυρίως για τα ρομποτικά αυτοκίνητα. Ιδιαίτερα ελκυστική φαντάζει η προοπτική να μειωθεί η συμφόρηση στους δρόμους. Συνδεδεμένα μεταξύ τους αυτοκίνητα με εξελιγμένο λογισμικό και υπολογιστές θα μπορούν να ενημερώνονται για τα σημεία όπου παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές. Ολες αυτές οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τους μηχανικούς αυτοκινήτων, διότι τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη και, φυσικά, δεν διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, στοιχεία που περιορίζουν τις βλάβες και την ανάγκη για επισκευή. Τέλος, η ταχεία αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πλήξει και την πετρελαιοβιομηχανία.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου