Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Δημιούργησε μια κβαντική πεταλούδα

Ο Δημήτρης Αγγελάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής της Ερευνητικής ομάδας Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας (QOQI).

Εργάζεται παράλληλα σαν Επισκέπτης Κύριος Ερευνητής (visiting Principal Investigator) στo Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης, όπου είναι επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους ερευνητές που κατασκευάζουν τα κβαντικά chip της Google, για να αναπαραστήσουν περίπλοκα φαινόμενα της Φυσικής.

Οι κβαντικοί προσομοιωτές είναι κβαντικοί υπολογιστές συγκεκριμένου σκοπού, οι οποίοι θα βοηθήσουν μελλοντικά τους επιστήμονες να ανακαλύψουν υλικά με νέες και χρήσιμες ιδιότητες. Η διεθνής ομάδα χρησιμοποίησε φωτόνια στον κβαντικό επεξεργαστή της Google για να προσομοιώσουν ένα εντυπωσιακό και όμορφο μοτίβο της λεγόμενης «πεταλούδας Χοφστάντερ», μιας όμορφης γεωμετρικής μορφοκλασματικής δομής (φράκταλ), που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων σε ισχυρά μαγνητικά πεδία. Το νέο επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς δείχνει ότι οι κβαντικοί προσομοιωτές αρχίζουν πλέον να λειτουργούν ως ισχυρά εργαλεία. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό Science.

«Πάντα είχαμε την ιδέα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φωτόνια για να προσομοιώσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση. Η ερευνητική συνεργασία μας πετυχαίνει πλέον κάτι τέτοιο στην πράξη», δήλωσε ο Αγγελάκης ο οποίος έχει εργασθεί σαν Ανώτερος Ερευνητής στo Center for Quantum Computation in Cambridge (2002-2007), σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστήμιο του Cambridge (2001-2007) και σαν Λέκτορας και κατόπιν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών ΠΚ (2008-2012). Υπήρξε επίσης, Ερευνητικός Εταίρος (Research Fellow) του St Catharine’s College στον τομέα της Φυσικής, Πανεπιστήμιο του Cambridge (2001-2004), και ανώτερο μέλος των Wolfson και St Edmund’s College του ίδιου Πανεπιστημίου (2004-2007).

Ο Δημήτρης Αγγελάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης, το 1975. To 1993 εισήχθη πρώτος στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου στη συνέχεια έκανε και το μεταπτυχιακό του. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Θεωρητική Φυσική από το Imperial College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου το 2002. Βραβεύτηκε με το βραβείο Valerie Myescrough PhD Prize 2000 για την απόδοση του στο 2ο έτος των διδακτορικών του σπουδών, με το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής του 2002 από το Institute of Physics στον τομέα Quantum Electronics and Photonics, και υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ για όλη την διάρκεια του μεταπτυχιακών του σπουδών στο Imperial 1998-2001, όπως και για την επίδοση στα προπτυχιακά έτη 1993-94, 1994-95, 1996-97.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος και της Οργανωτικής Επιτροπής για το διεθνές συνέδριο NATO ASI in Quantum Information and Quantum Computation στα Χανιά (2005), και τα ετήσια συνέδρια του Cambridge-MIT Institute που έλαβαν χώρα στο Cambridge UK το 2002 και στο ΜΙΤ το 2003. Από το 2012 είναι μέλος του Editorial Board για το περιοδικό Journal of Atomic and Molecular Physics.

Έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε διεθνή συνέδρια όπως το ετήσιο American Physical Society March meeting και στο Benasque Quantum Simulators workshop. Εργασίες του έχουν λάβει βραβεία καλύτερης δημοσίευσης όπως: top 20 papers with most citations in the years 2008 and 2009 in the field of quantum computing, Nature Research Highlights of 2011 ,Viewpoints in Physics το 2011, New Journal of Physics highlights of 2012. Έχει δώσει εκλαϊκευτικές ομιλίες σε σχολεία και ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού, και η έρευνα του έχει καλυφθεί από MME εκλαΐκευσης της επιστήμης όπως το New Scientist, το ΒΗΜΑ Science, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία καθώς και από τον τοπικό τύπο.

Είναι μέλος της American Physical Society, του Institute of Physics UK, Institute of Physics Singapore και έχει διατελέσει κριτής για όλα τα διεθνή περιοδικά Φυσικής συμπεριλαμβανομένων των Nature, Science, Nature Physics, Physical Review Letters κτλ. Είναι επίσης κριτής προτάσεων για χρηματοδότηση έρευνας στα: ERC Starting Grant scheme, European Young Investigators Award Scheme, the Netherlands Organization for Scientific Research, Swiss research council.

Του αρέσει να συζητά για την επιστήμη σε όλα τα επίπεδα, να δοκιμάζει κρασιά και προσπαθεί να μάθει να παίζει την κρητική λύρα. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου