Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Στα ευρωπαϊκά σαλόνια τα αλλαντικά Πιτσιλιάς

Τα αλλαντικά Πιτσιλιάς είναι έτοιμα να αποκτήσουν μεγαλύτερο εκτόπισμα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα από την κατοχύρωσή τους ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και επισήμως θα είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα ποιότητας. Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε κοινότητες τριών επαρχιών και οριοθετούνται στην περιφέρεια Πιτσιλιάς.

Τα προϊόντα αυτά πέρασαν μέσα από την εθνική διαδικασία και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο προτού υποβληθούν οι τελικοί φάκελοι για κατοχύρωσή τους στις Βρυξέλλες. Ο αιτητής, Ένωση Παραγωγών Παραδοσιακών Αλλαντικών Πιτσιλιάς Λτδ, θα πρέπει να περιμένει να εκπνεύσει ο χρόνος των 75 ημερών που δύναται με βάση τη νομοθεσία για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός 75 ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης του υπουργού Γεωργίας στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η σχετική απόφαση αφορά στις ονομασίες Χοιρομέρι Πιτσιλιάς, Λουκάνικο Πιτσιλιάς και Λούντζα Πιτσιλιάς για τα οποία υπάρχει θετική απόφαση από τον Υπουργό Γεωργίας. Το ίδιο φυσικά ισχύ και για το Ποσυρτή Πιτσιλιάς για το οποίο υπάρχει αρνητική απόφαση του υπουργού Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος έκανε αποδεκτούς τους λόγους της ένστασης που υπέβαλε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αλλαντοποιίας. Στην απόφασή του ο Υπουργός έκρινε αρχικά ότι ο ενιστάμενος είχε έννομο συμφέρον για την υποβολή της ένστασης. Ακολούθως αποδέχτηκε έναν από τους τρεις επιμέρους λόγους ένστασης που εγείρονται σε αυτή και αποφάσισε τη μη προώθηση της αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ.

Όσον αφορά στα τρία προϊόντα (χοιρομέρι, λούντζα και λουκάνιο Πιτσιλιάς) της Ένωσης Παραγωγών Παραδοσιακών Αλλαντικών Πιτσιλιάς που προτείνεται η καταχώρησή τους, αναφέρεται ότι για τη διατήρηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, καθώς και για αποφυγή επιμόλυνσης, θα πρέπει να φυλάσσονται συσκευασμένα για διάστημα μέχρι και 12 μηνών, σε θερμοκρασία μεταξύ 0 βαθμών Κελσίου και 7 βαθμών.

Οι πλέον σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων είναι το κρασί και η παραδοσιακή τεχνογνωσία της περιοχής. Και οι δυο αυτοί παράγοντες πηγάζουν από το ορεινό κλίμα και την απόκρημνη εδαφική μορφολογία της περιοχής. Ως εκ τούτου, η επιλογή της περιοχής οριοθέτησης έγινε βάση υψομέτρου, των διοικητικών ορίων, καθώς και παραγόντων όπως ιστορική παράδοση.

Οι κοινότητες που θα παράγουν τα προιόντα

Η περιοχή γεωγραφικής οριοθέτησης αποτελείται από τις περιοχές με υψόμετρο από 700 μέτρα και άνω, και οι οποίες εντάσσονται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων της περιφέρειας Πιτσιλιάς (πλέον των κοινοτήτων Αγία Ειρήνη, Καννάβια, Κούρδαλι, και Σπήλια), των οποίων το οικιστικό κέντρο (κεντρική πλατεία ή εκκλησία) βρίσκεται σε υψόμετρο πέραν των 800 μέτρων, ή απέχει λιγότερο από 200 μέτρα (μετρούμενα οριζοντίως) από την ισοϋψή καμπύλη των 800 μέτρων.


Αυτές οι κοινότητες είναι οι εξής: Επαρχία Λευκωσίας: Αγία Ειρήνη, Αληθινού, Άλωνα, Απλίκι, Ασκάς, Γούρρη, Καννάβια, Κούρδαλι, Λαγουδερά, Λαζανιάς, Λιβάδια Λευκωσίας, Παλαιχώρι, Πλατανιστάσα, Πολύστυπος, Σαραντί, Σπήλια, Φαρμακάς, Φικάρδου, Φτερικούδι, Καμπί. Επαρχία Λάρνακας: Οδού. Επαρχία Λεμεσού: Άγιος Θεόδωρος Λεμεσού, Άγιος Ιωάννης Λεμεσού, Άγιος Κωνσταντίνος Λεμεσού, Άγιος Παύλος Λεμεσού, Αγρίδια, Αγρός, Αμίαντος (κάτω), Αμίαντος (πάνω), Δύμες, Ζωοπηγή, Κάτω Μύλος, Κυπερούντα, Πελένδρι, Ποταμίτισσα, Συκόπετρα, Χανδριά.

Η μέθοδος παρασκευής του χοιρομεριού, της λούντζας και του λουκάνικου Πιτσιλιάς εξελίχθηκε από την παράδοση των χωριών της ορεινής περιοχής Πιτσιλιάς, η οποία διασώθηκε διαμέσου των αιώνων, μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά. Τα φυσικά, χημικά, και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τριών προϊόντων της Πιτσιλιάς οφείλονται στην παραδοσιακή τεχνογνωσία της περιοχής, καθώς και στο κρασί που παράγεται από αμπελώνες που βρίσκονται σ' αυτήν και που χρησιμοποιείται στην παρασκευή των προϊόντων.

Παράδοση διαμέσου των αιώνων

Το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς ορίζεται ως χοιρινό μερί το οποίο έτυχε απορρόφησης άλατος, ζύμωσης από κρασί και ωρίμανσης από καπνό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρούσα αίτηση. Έχει σχήμα περίπου αχλαδοειδές συμπιεσμένο στη μια διάσταση με χρώμα έντονο σκούρο κόκκινο προς μαύρο στο εξωτερικό και κόκκινο προς μωβ στο εσωτερικό. Στο εσωτερικό μπορεί να διακρίνονται ανοικτόχρωμες γραμμώσεις (ίνες). Χαρακτηρίζεται από άρωμα κόκκινου κρασιού, καπνού και κολιάντρου αν χρησιμοποιείται, αλμυρή γεύση και σφικτή υφή στο μάσημα.

Το Λουκάνικο Πιτσιλιάς ορίζεται ως μακρόστενο κυλινδρικό τεμάχιο (λουκάνικο) που αποτελείται από κομμάτια άμορφης μάζας (χοιρινός κιμάς) τα οποία έτυχαν απορρόφησης άλατος, ζύμωσης από κρασί και μπαχαρικών, και εφαρμοσμένα εντός σωληνοειδούς μεμβράνης (χοιρινό έντερο), φιμωμένης στα άκρα, και ωρίμανσης από καπνό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρούσα αίτηση. Έχει σχήμα μακρόστενο κυλινδρικό, με χρώμα σκούρο γκρίζο καφέ προς μαύρο στο εξωτερικό και ανοικτό μωβ στο εσωτερικό. Χαρακτηρίζεται από άρωμα κόκκινου κρασιού, κολιάντρου, αρτυσιάς και καπνού, ελαφρώς αλμυρή γεύση και ελαφρώς σφικτή υφή στο μάσημα.

Η Λούντζα Πιτσιλιάς ορίζεται ως χοιρινό φιλέτο το οποίο έτυχε απορρόφησης άλατος, ζύμωσης από κρασί και ωρίμανσης από καπνό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρούσα αίτηση. Έχει σχήμα μακρόστενο κυλινδρικό, με ελαφρώς ελλειπτική διατομή η οποία μικραίνει προς τα άκρα με χρώμα σκούρο κόκκινο προς μαύρο στο εξωτερικό και κόκκινο προς μωβ στο εσωτερικό. Χαρακτηρίζεται από άρωμα κόκκινου κρασιού, κολιάντρου και καπνού, ελαφρώς αλμυρή γεύση και ελαφρώς σφικτή υφή στο μάσημα.

Η αξία της κατοχύρωσης

Η Κύπρος φημίζεται για τα παραδοσιακά αλλαντικά της τα οποία παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από χοιρινό κρέας. Δεν είναι τυχαίο που γίνεται προσπάθεια τουλάχιστον για τα καπνιστά αλλαντικά όπως είναι το χοιρομέρι, η λούντζα, και τα λουκάνικα, να κατοχυρωθούν ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Το θέμα δεν είναι βέβαια η κατοχύρωσή τους, αλλά η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει κυρίως από τους αιτητές, αλλά και με τη συμβολή αρμοδίων υπηρεσιών, να βρεθούν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου και εκτός συνόρων. Επομένως το μεγάλο στοίχημα είναι τα ξεχωριστά αυτά προϊόντα για εμάς, να τα γνωρίζουν όσο πιο πολλοί καταναλωτές από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες γίνεται. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχει αξία η κατοχύρωση.

www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου