Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

2016: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον πολιτισμό

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2016, στον τομέα του πολιτισμού, πολλά γεγονότα ήταν αυτά που αξίζουν να σημειωθούν. Τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, οι συγκρούσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής που περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι μερικά από τα σημαντικότερα.

Ας θυμηθούμε όμως τα γεγονότα κάνοντας μια μικρή αναδρομή.

Γιαν Φαμπρ- Φεστιβάλ Αθηνών

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται. Έτσι έγινε από τη συνέντευξη τύπου του Γιαν Φάμπρ και από δηλώσεις του τύπου όχι πια «Ελληνικό Φεστιβάλ», αλλά «Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου». Αλλά και το περίφημο «Είμαι curator και όχι διευθυντής!» Η συνέχεια; Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών, το «Κίνημα Σφενδόνη» χαρακτηρισμοί όπως «persona non grata» και τελικά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος φτάνει την τελευταία στιγμή να σώσει την κατάσταση και να αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής. Το φεστιβάλ έγινε και μάλιστα η Επίδαυρος, με την πολιτική που ακολουθήθηκε-φθηνά εισιτήρια και πούλμαν- ήταν sold-out σε πολλές παραστάσεις.

Οι γκρίνιες και τα παράπονα όμως συνεχίζονται και το μέλλον του διευθυντή παραμένει αβέβαιο…

Πιο συγκεκριμένα ο κος Θεοδωρόπουλος περιέγραψε τον Νοέμβριο σε συνέντευξη τύπου, μια εικόνα απόλυτου χάους καθώς κατήγγειλε πως δεν του δίνεται πρόσβαση στον προϋπολογισμό, δεν προχωρά η υλοποίηση του οργανογράμματος και άρα οι νόμιμες προσλήψεις που χρειάζεται το Φεστιβάλ Αθηνών. Την ίδια στιγμή λήγουν πλέον οι συμβάσεις του 2016 ενώ θα έπρεπε να στήνεται το πρόγραμμα του 2017. Παράλληλα κατήγγειλε πως δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής, τμήμα για εξεύρεση χορηγιών και άλλα πολλά. Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως δέχεται προσωπικό πόλεμο κυρίως από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Λιάνα Θεοδωράτου και την αντιπρόεδρο Κατερίνα Παπανικολάου, με το κινητό του τηλέφωνο να έχει κοπεί καθώς και με απόκρυψη οικονομικών στοιχείων για ταξίδια του εξωτερικού μέσα στο 2016.

Εθνικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης

«Σαρανταπέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες…Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» …Μια ανάλογη περίπτωση, θα μπορούσε να ήταν και το «γιοφύρι» -Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που μετά από περιπέτειες χρόνων είναι έτοιμο από τον Φεβρουάριο, αλλά τα εκθέματα δεν έχουν ακόμη πάρει την θέση τους και επομένως δεν έχει ανοίξει για το κοινό παρά μόνο μια περιοδική έκθεση στο ισόγειο.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου,μ’ αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων μια περφόρμανς ήρθε να δώσει ζωή στο κτίριο και 251 θεατές απόλαυσαν την πρώτη δοκιμαστική δράση στην ταράτσα του ΕΜΣΤ πριν την κανονική του λειτουργία, την περφόρμανς του Ελβετού Denis Savary.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης το ΕΜΣΤ συνεργάστηκε με το ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα.

Η Κατερίνα Κοσκινά παρέμεινε διευθύντρια του.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- Εγκαίνια Λυρικής

Μπορεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να έγινε παγκοσμίως γνωστό με την ζωντανή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, την τελευταία στάση του αμερικανού προέδρου, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Όμως η παρουσία του είναι σημαντική για τον πολιτισμό στη χώρας μας.

Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της νέας όπερας. Δεν κόπηκε κορδέλα, δεν ανακοινώθηκαν εγκαίνια, αλλά η Εναλλακτική Σκηνή της νέας έδρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) έδωσε τις πρώτες της παραστάσεις. Πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Metamorphosis: το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», με δύο έργα μουσικού θεάτρου του συνθέτη Γιάννη Χρήστου (1926-1970): «Η κυρία με τη στρυχνίνη» (1968) και «Αναπαράστασις ΙΙΙ (Ο Πιανίστας)» (1967). Παίχτηκαν το καθένα δύο και τρεις φορές αντίστοιχα, από τις οποίες παρακολουθήσαμε τις τελευταίες παραστάσεις που δόθηκαν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα.

Απώλειες 2016

Αποχαιρετώντας την χρονιά που φεύγει θυμόμαστε τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν αλλά και το ρεκόρ θανάτων που κατέγραψε: Άννα Συνοδινού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γρηγόρης Οικονομίδης, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννα Σπυροπούλου, Κώστας Κουτσομύτης, Πηνελόπη Κροντηροπούλου, Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Αγγελάκης, Φραντζέσκα Ιακωβίδου, Αντωνία Μασσέρα, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Γεωργία Αποστόλου, Σπύρος Φασιανός, Λίντα Γίγα, Αλέκος Γιαννάκης, Έφη Οικονόμου, Ντόρα Σιμοπούλου, Δημήτρης Μενούνος, Κάσση Τζάνετ, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ανδρέας Σιδέρης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Σοφία Ρούμπου, Πάνος Νικολαΐδης, Κατερίνα Σουβλή, Θόδωρος Ντόβας, Βαγγέλης Γκούφας, Γιώργος Βασιλείου, Πέτρος Φυσσούν, Αντώνης Λαλάκος

www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου