Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΕΕ: Σε ανάπτυξη η ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016

ΕΕ: Σε ανάπτυξη η ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016

Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015 όπως διαπιστώνει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις και εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανέλθει σε ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί το 2017 (+2,7% του ΑΕΠ).
Oι προβλέψεις της Κομισιόν στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Η έκθεση κάνει λόγο για καλύτερα του αναμενομένου δημόσια οικονομικά το 2015 τα οποία αναμένεται να βελτιωθούν εξαιτίας του δημοσιονομικού πακέτου που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΕΠ το 2015 υποχώρησε μόλις 0,2% και αυτό είναι μια ποσοστιαία μονάδα καλύτερο απ΄ όσο αναμένονταν μετά την επιβολή των capital controls.
Πέραν των λόγων που προαναφέρθηκαν το αποδίδει και στην επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων στα τέλη του έτους.

Η πρόβλεψη για το 2016 είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ, ελαφρά λιγότερο απ’ όσο αναμένονταν στις χειμερινές προβλέψεις καθώς οι αρνητικές συνέπειες το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν μικρότερες απ’ όσο αναμένονταν.
Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να είναι ο λόγος της συρρίκνωσης.
Όπως σημειώνεται ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχίσει να βαρύνει στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η πτώση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί από θετική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών που θα συμπληρωθεί από μια καλή τουριστική σεζόν και θετικές τάσεις στις εξαγωγές αγαθών.
Οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρά εξαιτίας των δύσκολων πιστωτικών συνθηκών. Ο περιορισμός της αβεβαιότητας από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να στηρίξει τη σταδιακή άρση των capital controls και να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις, εκτιμά η Κομισιόν. Η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται το δεύτερο εξάμηνο και να κερδίσει δυναμική το 2017 καθώς η εγχώρια ζήτηση θα επιταχύνει με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ και την ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου στην αγορά.


www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου