Η Μαίρη Σακελλαριάδου είναι καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου και μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν.
Η επιστημονική ομάδα, στην οποία είναι μέλος η Σακελλαριάδου, προχώρησε στην ιστορική ανακοίνωση ότι ανιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα που είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Έλαβε το πτυχίο της στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πήρε το πτυχίο της στην Αστροφυσική, καθώς και το μεταπτυχιακό της από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κέιμπριτζ, υπήρξε μέλος του Trinity College και πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών. Στη συνέχεια πήγε στην Αμερική προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Tufts όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στη Φυσική.
Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της, η Σακελλαριάδου εργάστηκε ως ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Libre de Bruxelles, στο πανεπιστήμιο de Tours, στο πανεπιστήμιο Pierre και Marie Curie (Paris VI), στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ,στο πανεπιστήμιο de Genève και το CERN.
Πριν ενταχθεί στο δυναμικό του πανεπιστημίου King’s το 2005 ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011, έγινε καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο King’s College.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Θεωρητική Φυσική και την Κοσμολογία, με έμφαση στη φυσική του πρώιμου σύμπαντος. Εστιάζει στη διεπαφή της Κοσμολογίας, της Θεωρητικής Φυσικής των σωματιδίων και των θεωριών της βαρύτητας εξετάζοντας τις πιο προηγμένες θεωρίες σε συνδυασμό με αστροφυσικά, κοσμολογικά και ενεργειακά δεδομένα.
Η ερευνητική της δραστηριότητα εκτείνεται γύρω από τις ακόλουθες κατευθύνσεις: στη μη επεκτατική φασματική γεωμετρία, στις θεωρίες Μ της κοσμολογίας, στην κβατική κοσμολογία, στη θεωρία πεδίου και τα βαρυτικά κύματα.
Η Σακελλαριάδου είναι η συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλίων μεταξύ των οποίων το «Πτυχές της φασματικής δράσης των μποζονίων», το «Φασματική δράση Zeta», το «Διερεύνηση μοντέλων εκτεταμένης βαρύτητας χρησιμοποιώντας πειράματα διερευνημένης βαρύτητας Β και LARES» και το «Εκφυλισμένα μοντέλα κοσμικού πληθωρισμού».
Το 2014 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας. Είναι μέλος της επιτροπής διαχείρισης της COST Action MP1405 “QSPACE”, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της ερευνητικής ομάδας «Μοντέλα Βαρύτητας» στη Γερμανία, μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Μαθηματική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήμες, και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Κλασικής και Κβαντικής Βαρύτητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
www.ellines.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου